Mai mult de 100 de persoane s-au ales cu diferite infectii de la inceptul acestui an, dupa ce au fost internate pentru a-si trata diverse afectiuni in spitalele sibiene. “Infectiile Nosocomiale (intraspitalicesti) sunt acele infectii care pot sa apara pe parcursul spitalizarii si se adauga la boala pentru care pacientul s-a internat.

Acestea pot sa fie cauzate de anumite deficiente de igiena, sterilizare, manevre sau ingrijiri medicale. Pentru tratarea acestor infectii, pacientii au nevoie de tratament suplimentar si prelungirea duratei de spitalizare”, sustine doctor Petre Avram medic rezident. In primele luni ale acestui an s-au ales cu astfel de infectii 136 de sibieni.

Potrivit statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu, cele mai multe infectii au fost contactate in sectiile de chirurgie ale spitalelor. Astfel, pe specialitatile chirurgicale au fost inregistrate nu mai putin de 75 de cazuri. Infectiile nosocomiale sunt dobandite de pacient in cursul spitalizarii si nu au fost prezente in stadiu de incubatie atunci cand bolnavul a fost internat.

Din cauza progresului medicinii

Pacientul poate contacta o astfel de infectie fie prin autoinfectie: germeni din flora proprie, fie dintr-o sursa specifica spitalului: aer conditionat sau apa contaminate, echipamente medicale de orice tip incomplet sterilizate, personal medical, alti bolnavi, vizitatori.

“In sectiile de pediatrie si nou nascuti au fost sase cazuri, pe specialitatile chirurgicale 75 iar alti 55 de pacienti au contactat infectii intraspitalicesti din alte sectii” sustine Simona Berariu, purtatorul de cuvant al ASP Sibiu. 26 de sibieni au facut bronhopnumonii, 4 s-au ales cu infectii digestive iar 24 cu infectii urinare.

Alti trei sibieni au contactat infectii care au dus la septicemie, iar 54 au facut infectii respiratorii. Potrivit specialistilor, infectiile nosocomiale se datoreaza in cea mai mare parte tocmai progresului medical. Astfel, pe masura ce tehnologiile medicale au avansat, iar varietatea procedurilor la care pacientii sunt supusi a crescut, s-a marit si riscul infectiilor.

Administrarea tratamentului pe cale endovenoasa, cateterele urinare, protezele, tehnicile sofisticate de suport vital si terapia imunosupresoare favorizeaza de multe ori aparitia acestor infectii. In maternitati si spitalele de pediatrie, cele mai mari riscuri sunt la copii mai mici de un an. Riscul de infectie din maternitati creste o data cu scaderea greutatii la nastere.

Infectiile nosocomiale pot fi cauzate de orice microorganism potential patogen (bacterie, virus, fung sau protozor). Adesea, flora endogena a bolnavului poate sta la originea acestor infectii.