Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Constanta au dispus ieri trimiterea in judecata a lui Liviu Scarlat, director general la SC Mangalia SA, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.

Omul de afaceri, care este si presedinte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat, organizatia Constanta, l-a inselat pe un om de afaceri din Timisoara cu peste 1,35 milioane euro, dar si defuncta Banca Internationala a Religiilor cu 9 miliarde lei vechi.

Procurorii anticoruptie confirma astfel dezvaluirile din „Replica”, referitoare la afacerile ilegale ale directorului Mangalia SA, negate in permanenta de Scarlat, cel care ne solicita chiar 1.000.000 euro daune morale dupa ce am aratat felul in care a vandut mai multe hoteluri catre firme ale sotiei sale, obtinand astfel un folos material injust.

Potrivit DNA, in calitate de director general al SC Mangalia SA, Liviu Scarlat l-a indus si l-a mentinut in eroare pe reprezentantul societati B&B Aldini SRL din Timisoara, persoana denuntatoare, atat cu prilejul semnarii unui contract de prevanzare, dar si pe parcursul derularii acestuia.

Procurorii anticoruptie au descoperit faptul ca Scarlat i-a declarat omului de afaceri timisorean ca intentioneaza sa-i vanda complexul Mangalia, dar in realitate, a vandut mai multe active catre firme la care actionara era chiar sotia sa.

In acest mod, inculpatul Liviu Scarlat a obtinut un folos material injust, producand un prejudiciu de 1.355.381 firmei din Timisoara pentru ca a intarziat si apoi a impiedicat punerea in executare a creantei detinute de B&B Aldini SRL, prin instrainarea bunurilor din patrimoniul SC Mangalia SA catre sotia sa. Prejudiciul a fost recuperat prin incheierea unui acord la data de 04.10.2005.

Istoria acestei inselatorii este insa mult mai veche. Inculpatul Scarlat era dator fostei Banci Internationale a Religiilor- sucursala Constanta cu 9 miliarde vechi, inca din 1998. Pentru garantarea acestei creante, Mangalia SA a acceptat instituirea de ipoteci asupra activelor Orion, Astra si complexul Mangalia si eliberase doua bilete la ordin.

Potrivit procurorilor anticoruptie, pana la termenul scadent din anul 2000, Scarlat nu a achitat nici acest debit si nici dupa declansarea procedurii de faliment fata de BIR.

Avand in vedere situatia financiara precara, Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Mangalia SA a decis, la sfarsitul lui 2001, vanzarea mai multor active ale societatii (inclusiv a complexului Mangalia), urmarindu-se astfel obtinerea de lichiditati, in conditiile in care lichidatorul judiciar al BIR demarase deja formalitatile pentru executarea silita a garantiilor pe care le detinea la firma

lui Scarlat. In 2002, societatea din Timisoara a incheiat un contract de cesiune de creanta cu lichidatorul judiciar al BIR, devenind astfel noul creditor al SC Mangalia SA.

Noul creditor a notificat firma lui Scarlat cu privire la acest aspect, propunandu-i, in acelasi timp, cumpararea la pretul de 1.355.831 euro a complexului Mangalia, in schimbul stingerii intregului debit pe care firma din Mangalia fata de societatea din Timisoara.

Procurorii anticoruptie sustin ca, desi initial s-a aratat de acord cu aceasta propunere, inculpatul Scarlat a incercat in realitate sa castige timp pentru a vinde activele SC Mangalia SA catre doua societati care apartineau sotiei sale, situatie in care firma creditoare din Timisoara nu mai avea posibilitatea de a-si recupera creantele si nici cheltuielile ulterioare.

Conform DNA, Liviu Scarlat a incheiat la inceputul anului 2004 doua contracte prin care bunurile societatii pe care o conducea au fost vandute, creditorul din Timisoara afland despre acest lucru peste abia sase luni.

Firma banateana a depus atunci plangere penala impotriva lui Scarlat, moment in care liderul taranist i-a cerut reprezentantului firmei din Timisoara sa devina actionar la firma care a preluat activele Mangalia SA.

Astfel s-a semnat acordul de pe 04.10.2005, intre Mangalia SA, B&B Aldini SRL si firma sotiei lui Scarlat, prin care s-a creat baza legala pentru recuperarea prejudiciului de peste 1,35 milioane euro.

Pe de alta parte, procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Liviu Scarlat in legatura cu desfasurarea de operatiuni comerciale la alta societate la care era actionar. Dosarul privind inselaciunea a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta.