» Lucrarile de renovare a interiorului vor costa 900.000 de lei, suma alocata de Consiliul Judetean Bihor

» A 16-a editie a Festivalului de Teatru Scurt, programata sa inceapa la sfarsitul lunii septembrie, a fost anulata

Teatrul de Stat din Oradea se inchide din 1 septembrie. El va fi redeschis abia anul viitor, dupa ce lucrarile de renovare a interiorului vor fi terminate. Pentru efectuarea acestor lucrari, Consiliul Judetean Bihor a alocat suma de 900.000 de lei.

Potrivit directorului teatrului, Lucian Silaghi, vor intra in renovare sala mare de spectacole, lojile, foaierul, scarile si cabinele actorilor. "De la 1 septembrie teatrul isi va inchide portile. Asta inseamna ca anul acesta se anuleaza si Festivalul de Teatru Scurt. Incepand de anul viitor, acest festival va fi organizat in fiecare an la Oradea.

In ceea ce priveste stagiunea urmatoare, cel mai probabil e ca spectacolele vor fi jucate la Casa de Cultura a Sindicatelor", a precizat Lucian Silaghi. El crede ca lucrarile de renovare a interiorului vor fi terminate pana in septembrie 2008.

Festivalul de Teatru Scurt

era programat in perioada 29 septembrie- 6 octombrie. Manifestarea a ajuns in acest an la cea de-a 16-a editie.

Intre timp, continua programul de reabilitare a fatadelor, lucrare finantata in intregime tot de CJ Bihor si care se ridica la circa un milion de lei. Conducerea Teatrului spera ca aceste lucrari sa fie terminate pana in luna august. In prezent se lucreaza la fatadele laterale ale cladirii, dar programul mai include inlocuirea ferestrelor si usilor.

Totodata, se va realiza si un sistem de iluminat arhitectural. "Acesta va fi realizat prin amplasarea unor corpuri de iluminat de diverse intensitati si nuante, amplasate in apropierea elementelor arhitecturale care trebuie puse in valoare", a explicat Lucian Silaghi, directorul teatrului.

ISTORIC

Sala mare de spectacole a teatrului oradean este construita pe trei nivele si are o capacitate de 1.000 de locuri, dintre care 670 pe scaune. Teatrul a fost construit pe baza planurilor facute de celebrii arhitecti vienezi Fellner si Helmer, autori a 42 de cladiri teatrale, de la Z?rich la Odessa. Sediul institutiei bihorene a fost ridicat in perioada 21 iulie 1899 - 1 octombrie 1900.

Dupa renovarea fatadei, Teatrul de Stat a devenit imaginea Oradiei pe un pliant care promoveaza potentialul turistic al municipiului.