» Administratia clujeana intentioneaza sa vanda la preturi derizorii apartamente din fondul locativ de stat

» Motivatia Primariei este ca exista deja solutii pentru rezolvarea crizei de locuinte, desi acestea sunt doar in stadiu de proiect

Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca decide astazi in sedinta ordinara vanzarea a peste 60 de locuinte din fondul locativ de stat catre actualii chiriasi la preturi mult sub cel al pietei.

Astfel, cel mai scump apartament este situat pe strada Ioan Bob, din centrul istoric al Clujului, are 134,04 mp si va costa 50.803 lei, iar cea mai ieftina locuinta este situata pe strada Albac, are 10,61 mp si va putea fi cumparata de catre chirias la suma de 546 de lei.

"Valoarea de piata pentru orice fel de locuinta, indiferent de zona in care se afla este de minimum 1.000 de euro/mp. Cu cat apartamentele sunt in zone mai bune, cu atat pretul pe metrul patrat creste, ajungand pana la 2.000 de euro pentru cel de pe strada Bob, de pilda", sustine Gheorghe stefan, directorul unei agentii imobiliare clujene.

Potrivit legii, actualii ocupanti au drept de

preemptiune in negocierea cu Primaria, cu conditia sa fi avut contracte valabile la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995, adica la 29 ianuarie 1996. Totodata, timp de zece ani de la cumparare viitorii proprietari nu au dreptul sa instraineze locuinta.

Motivul pentru care administratia locala a decis sa se lipseasca de aceste locuinte este, potrivit reprezentantilor acesteia, "faptul ca, in scurt timp municipalitatea va intra in posesia locuintelor care vor fi construite in cadrul mai multor proiecte imobiliare, cum este cartierul Oser, Borhanci sau Tineretului, si care vor reduce criza acuta de locuinte cu care se confrunta de ani buni Cluj-Napoca".

Apartamentele sunt amplasate pe intreg teritoriul orasului si au suprafete de la 15-16 metri patrati pana la peste 120 de metri patrati.

REACTII

Ce spun consilierii

"stiu ca Primaria are posibilitatea sa vanda aceste apartamente, dar va trebui sa discutam maine oportunitatea vanzarii lor. Initiatorul de proiect trebuie sa ne explice de ce trebuie sa le vindem", a explicat pentru Romania libera consilierul local PNL, Ovidiu Turdean.

Pe de alta parte, un alt consilier local de la PSD, Remus Lapusan, a explicat ca motivele invocate de Primarie nu sunt reale. "Sunt peste 4000 de cereri de locuinte la Primarie, nu cred ca noile proiecte vor acoperi acest deficit", a explicat Lapusan.