Primaria si Consiliul Local Sebes vor organiza un referendum pentru ca locuitorii municipiului sa-si spuna punctul de vedere in legatura cu fabrica de formaldehida de pe platforma industriala Kronospan.

Consultarea populatiei va fi decisa dupa 15 iunie 2007, data pana la care administratia locala ar urma sa primeasca un raport privind controlul efectuat de inspectorii Garzii Nationale de Mediu la Kronospan.

"Am stabilit in ultima sedinta a consiliului local sa asteptam pana in 15 iunie datele cu masuratorile efectuate de inspectorii de mediu. Daca masuratorile vor fi negative atunci fabrica de formaldehida nu va primi autorizatie de mediu si nici autorizatie de constructie. Daca masuratorile vor fi pozitive atunci se va organiza referendum.

Vom lasa populatia sa decida cu privire la aceasta investitie", a spus primarul din Sebes, Alexandru Dancila. Patru inspectori ai Garzii Nationale de Mediu au efectuat saptamana trecuta masuratori in mai multe amplasamente de pe raza municipiului Sebes, pentru a stabili daca emisiile de pe platforma industriala Kronospan sunt poluante. Scandalul a izbucnit in momentul in care

reprezentantii Kronospan au decis construirea unei noi fabrici de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. In prezent, pe platforma functioneaza o astfel de fabrica dar cu o capacitate de 30.000 de tone.

Formaldehida este folosita de Kronospan Sebes pentru productia de placi aglomerate din lemn.

Europarlamentarul PNL Tiberiu Barbuletiu sustine si el organizarea unui referendum in Sebes. "Cred ca sebesenii ar trebui sa fie cei care sa isi hotarasca viitorul", a declarat deputatul Barbuletiu.