Cablul de curent care alimenteaza o mare parte din cartierul Cetate a fost rupt, pentru a doua oara in mai putin de o luna, de catre societatea care efectueaza lucrarile de reabilitare a retelelor de apa si canalizare.

Dupa ce, in urma cu aproximativ o luna de zile, cupa unui excavator lasa in pana de curent jumatate din municipiul resedinta de judet, ziua de ieri a insemnat o noua experienta de acest fel. Ca si data trecuta, nimeni nu a stiut unde se afla reteua, nimeni nu s-a obosit sa afle si, bineinteles, nimeni nu a patit nimic.

Tot ca si in urma cu o luna nimeni nu a fost vinovat iar cei in drept sa faca declaratii au lipsit de la fata locului. In tot acest amalgam de nepasare, mii de albaiulieni au asteptat cuminti ca cineva de la Electrica sa raspunda la telefon si sa vina sa repare reteaua.

Dupa ce au aflat, cu stupoare, ca zona este nealimentata de mai bine de trei ore, “specialistii” au remediat situatia, iar albaiulienii au inceput sa isi evalueze pagubele. Deloc neglijabile, pierderile vor fi trecute cu rosu in contabilitatea fiecaruia pentru ca este greu de crezut ca cineva se va sinchisi sa le si plateasca.

Noi cu cine votam?

“Tineti minte celebra intrebare: Noi cu cine votam? Asta intreb si eu. Cind o sa vina cineva sa puna lucrurile in ordine, incit cine greseste sa plateasca. Nu dau vina nici pe muncitori si nici pe altcineva. Nu e treaba mea. Eu stiu doar ca vreau sa dau pe cineva in judecata si sa imi recuperez pierderile. Dar va intreb: are vreun rost? Ramin cu banii dati prin tribunale si atit.

Am doua aparate arse, ca au fost mai multe socuri, plus alte pierderi, pentru ca am oprit activitatea”, povesteste P. Sergiu, unul dintre cei afectati. “Ce Dumnezeu sa mai zic? Ce mai poti sa zici? Numai de doua saptamini a fost luat iar curentul. Tot socuri, tot nu stiu cite ore fara curent. M-am resemnat ca nu are nici un rost sa ma consum”, crede si P. Simina.

“Simt ca innebunesc. Am reusit sa cam scot din priza tot ce era dar calculatorul mi s-a prajit. Nu are decit trei zile de cind l-am luat. Am sunat acum la magazin si mi-au spus ca garantia nu acopera asa ceva. Am dat pe el 55 de milioane pentru ca aveam nevoie si m-am bagat in banca. Acum ce fac? Si stati sa va mai spun una.

Am sunat la Electrica dupa 3 ore si ma intreaba tot ei: Da’ unde s-a luat curentul?”, spune disperat T. Cristea.

Paradoxul paradoxurilor

Am incercat si noi sa anuntam autoritatile in speranta ca vocea celei de a patra puteri in stat poate schimba ceva. “Ne puteti spune si noua cauza intreruperii de curent? - Pai unde s-a luat curentul. Stati asa sa sunam la dispecerat. Reveniti va rog in 10 minute”, ne spune domnul Nita, cel care ii tine locul purtatorului de cuvint.

Aflam dupa 15 minute ca s-a rupt un cablu in zona Cinema Dacia, din cauza celor care sapa acolo. De linistit, ne-am linistit, dar nu am aflat inca cine sint cei care vor plati pagubele lui Cristea, Simina, Sergiu si a altor citeva sute sau mii de albaiulieni care au avut de suferit.

De asemenea, este interesant de aflat cine cunoaste exact pozitia retelelor de curent, cablu, gaz sau alte utilitati, pentru a nu mai avea astfel de surprize in viitor. Asteptam cu interes!