Suntem salvati. In sfarsit, judetul Bacau are parte de o prezentare asa cum se cuvine unei regiuni europene. Fiindca obrazul subtire cu cheltuiala se tine, s-au alocat in total pentru imaginea noastra aproape doua miliarde jumatate. Dar ce conteaza suma, cand este vorba de judetul in care cu mandrie locuim? Dar sa nu fiu carcotas.

Sunt convins, si o spun cu toata responsabilitatea, ca incepand de saptamana viitoare, investitorii se vor imbulzi spre Bacau. Mare grija, dragi hotelieri sa aveti camere libere, ca nu cumva sa ne facem de ras, iar munca asidua dusa de cei care au realizat albumul sa nu se duca pe apa sambetei. Responsabilitatea va apartine! Sa nu va mai vedem de acum incolo ca va plangeti ca nu aveti clienti.

Hoarde intregi de investitori se vor napusti ca niste lacuste pe hotelurile dumneavoastra. Iar meritul apartine exclusiv realizatorilor albumului si stimabilului domn Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, cel care a fost vizionarul. Unicul. Aplauze, va rog, pentru domnul Benea.

Drumul spre Tescani

Drumul spre locul in care s-a lansat albumul a fost plin de peripetii. In primul rand ca am gresit drumul. Si am facut stanga inainte cu cativa metri. Astfel, am avut din nou sansa sa merg pe un drum judetean. Care, ca si albumul foto, e tot in subordinea CJ. Adica in responsabilitatea lui Dragos Benea.

N-ar fi o problema ca cei cu care am mers si-au rupt planetarele in doua, dar toata mandria mea de bacauan s-a dus naibii. Mai ales ca i-am chemat special sa vina din Bucuresti sa vada ce imagine minunata ne-au creat realizatorii albumului. Aplauze va rog pentru domnul Benea

Discursuri senzationale

In cadrul feeric oferit de Centrul de Cultura de la Tescani s-a imbulzit toata crema Bacaului. De la oameni de afaceri, politicieni, pana la ziaristi. Plus niste domnisoare cu fuste scurte pe post de hostess. Probabil platite tot din banii publici.

Rand pe rand, Gabriela Vranceanu Firea, pe post de amfitrion, a invitat la microfon pe Dragos Benea, Nicoleta Bichescu, Petru Cimpoiesu, Nadia Comaneci, Viorel Cojan. Dincolo de multumiri sincere, de aluzii la cei care au scris impotriva albumului (in speta subsemnatul. Multumesc pentru ca am fost bagat in seama, altfel ma simteam inutil), discursul lui Cimpoiesu a fost fantastic.

Vi-l voi prezenta pe scurt, deoarece nu am talentul maestrului. Dupa ce a recunoscut ca este prima data cand vede albumul, marele scriitor a tinut un discurs care probabil ca a fost scris acasa. Scuze maestre, dar nu ma pot abtine sa fiu carcotas! In care discurs ne-a mentionat faptul ca albumul reprezinta toata viata lui. Ma rog, ceva de genul acesta.

Inca odata scuze, maestre, ca am avut impertinenta sa nu-mi notez constiincios ceea ce ati spus! In mintea mea bolnava, imi pun si eu o intrebare. Pentru unii ar parea fireasca. Cum stia domnul Cimpoiesu ca albumul ii reprezinta toate originile dumnealui, din moment ce atunci l-a vazut prima data? Aplauze va rog pentru domnul Benea.

Carte de vizita pentru bacauani

In discursuri s-a amintit faptul ca albumul reprezinta o adevarata carte de vizita pentru toti bacauanii. Am rasuflat usurat ca nu mai trebuie sa dau comanda de carti de vizita. Mi-am scutit patronul de inca o cheltuiala. Plus ca mi-am adus aminte de niste bacauani puri sange sa stateau impasibili la o crasma de pe marginea drumului spre Tescani.

Cred sincer ca si ei sunt mandri ca in sfarsit vor avea cu ce sa se prezinte celor din vest. Aplauze va rog pentru domnul Benea.

La piscoturi

Fiindca orice sindrofie serioasa este ca undita fara momeala daca nu exista mancare si sprit, nici aceasta lansare nu a dezamagit pe toti cei care au venit acolo doar ca sa nu ia masa acasa. Si au existat tot felul de bunatati realizate de Dan Chisu. Bineinteles, platite tot din bani publici.

Cred ca cei la crasma au fost foarte multumiti de faptul ca banii lor au fost folositi pentru a umple pantecele politicienilor, oamenilor de afaceri si ziaristilor locali. Aplauze va rog pentru domnul Benea.

Jumatatea plina?

Pentru a nu fi acuzat de alte minuni, tin sa spun ca fotografiile realizate de Viorel Cojan sunt excelente. La fel si grafica albumului. Chiar daca unele dintre ele puteau fi realizate in Ucraina, Serbia, Caracal, Baicoi, Vintu de Jos sau cel de Sus, deoarece nu-ti poti da seama ca aparatul foto a imortalizat peisaje din judetul Bacau.

Fericiti de fotografii sunt probabili si cei de la Agricola International, Universitatea George Bacovia sau Selena Motor Sport, care au parte de reclama gratuita. In schimb nu apare deloc Universitatea de Stat. Dar nu sunt eu specialistul ca sa emit judecati de valoare. Probabil ca universitatea de stat nu este reprezentativa.

In schimb ma simt mandru de faptul ca intr-o fotografie apare un cunoscut de-al meu, care mai tot timpul e ametit de alcool, iar gurile rele spun ca si de droguri. O fi si el reprezentativ pentru Bacau. Si vreo cativa tineri care trag dintr-o tigara cu sete, ca tot adoptam acum normele UE de interzicere a fumatului in locurile publice. Bine macar ca nu se vede marca la tigari.

O alta fotografie, intitulata "Comunicarea cu Divinitatea", ne arata un preot de la un schit (nu se precizeaza care) ce vorbeste la telefonul mobil. Probabil ca isi intreaba fratii intru credinta cate matanii trebuie sa faca enoriasul ce tocmai s-a spovedit. Aplauze va rog pentru domnul Benea.

In loc de concluzii

Articolul pe care tocmai l-ati citit si pe care probabil il veti injura pe site, este doar punctul meu de vedere, al unuia care a participat la lansarea albumului. Cred sincer ca un astfel de album este benefic pentru Bacau, dar sunt convins ca se putea realiza cu mai putini bani. De altfel, am tot scris in Informatia despre acest lucru. Nu are rost sa mai repet acum.

Cred insa, si o spun la fel de sincer, ca exista o institutie care ar trebui sa se sesizeze. Si in loc de incheiere...aplauze pentru domnul Benea.