Lucrarile la "scheletul metalic" din centrul Timisoarei continua, desi exista patru procese in instanta pentru oprirea acestora

Lucrarile la constructia metalica din centrul Timisoarei, un acoperis futurist pentru intrarea in pasajul subteran, au reinceput, in ciuda faptului ca pe rolul instantelor de judecata se afla mai multe procese care au ca obiect demolarea acesteia.

Scandalul starnit in jurul pasivitatii cu care edilii locali trateaza aceasta mutilare arhitectonica a centrului orasului a fost aplanat, pentru o scurta perioada de timp, de tentativa executorilor Primariei Timisoara de a demonta structura de metal.

Ulterior, in urma unei hotarari a Judecatoriei Timisoara, favorizata si de figuratia facuta la bara de juristii Primariei, societatea "Art", proprietara traverselor de metal, a reluat lucrarile. "Acolo sunt pe rol vreo patru procese. Despre reluarea lucrarilor nu stiu ce sa va spun pentru ca sunt in concediu", a spus, ieri, secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari.

Pe de alta parte, autorul proiectului, arhitectul Adrian Ionasiu, presedintele Ordinului Arhitectilor

din Romania, filiala Timis, sustine, in continuare, viabilitatea constructiei, care trebuie sa devina o cafenea artistica. "Principala calitate a constructiei e ca poate fi inlaturata oricand daca apar alte solutii. Nu e nici prima, nici ultima incercare de a acoperi gurile pasajului central, dar e cea mai viabila.

Proiectul propune multe lucruri, inclusiv o remodelare a intregii zone de langa muzeu, care arata deplorabil. Trebuie sa ne gandim cum dorim sa arate Timisoara in viitor, pentru ca nu putem trai din nostalgiile trecutului. Timisoara - "Mica Viena" este o aberatie. Trebuie sa ne gasim identitatea noastra proprie.

Chiar si la Viena, pentru ca tot ne raportam la capitala Austriei, se gandeste mult mai pragmatic, pentru ca sunt decopertate cladiri istorice mai valoroase decat ale noastre, care sunt supraetajate cu schelete de metal si sticla", a argumentat arhitectul.

El afirma ca, o data ce structura e sus, n-ar mai fi nevoie de o dezbatere publica sau referendum pentru validarea acesteia de catre timisoreni.