Speriata de consecinte tinara ar fi reclamat la politie ca a fost violata, dar organele legii au stabilit ca nu a fost tocmai asa. Ancheta politistilor a crat, insa, agitatie in rindul elevilor liceului din Alba Iulia, care au aflat cu groaza ca ar putea avea probleme de sanatate.

Innebuniti de o astfel de perspectiva, “armasari” au devastat un laborator si asteapta acum cu sufletul la gura rezultatul anchetei, dar si pe cel al analizelor. Povestea s-a raspindit cu repeziciune in liceu si in intreg orasul asa ca fiecare are varianta lui. Cert este ca toate zvonurile se leaga de aceeasi informatie.

Incidentul este confirmat indirect si de atitudinea personalul din liceul albaiulian, care incearca totusi sa invoce necesitatea integrarii bolnavilor de HIV in comunitati. Prudenta este insa cuvintul de ordine in toata aceasta poveste. Paradoxal, singurii care nu stiu despre acest caz sunt cei din conducerea liceului.

Frica de moarte

Multi dintre elevii liceului au aflat sub o forma sau alta de poveste. Unii dintre ei, cu “musca pe caciula” se feresc in mod logic sa vorbeasca. Ceilalti au probabil motivele lor pentru a “uita” subit de ceea ce stiu. Sub protectia anonimatului un tinar a acceptat totusi sa ne povesteasca varianta sa. “Stiu de fata asta.

Nu ii cunosc nici pe cei care... Numai asa cum mai zice unul si altul. In scoala se aude ca ar fi doi sau trei. Nu stiu, pot sa fie mai multi. Eu o stiu pe fata asta, asa, din vedere. Eu nu am avut nici o legatura cu ea. In rest, nu stiu daca a mai venit sau nu pe la ore. Nu stiam nici de profesor”, a rezumat el rapid intreaga poveste.

Totul in vreme ce situatia este cunoscuta si la nivelul personalului medical din scoala. Desi lumea a refuzat sa ofere orice detalii oficiale, am reusit sa aflam ca “ar fi bine sa avem grija ce spunem pentru ca exista o lege care nu iti da voie sa spui ca X-ulescu e HIV pozitiv. Astea sunt lucruri delicate. Ei trebuie integrati in societate si scolarizati.

Noi ii invatam pe copii cum se sa protejeze, dar mai mult de atit nu putem”. De asemenea, este de stiut ca doar persoanele pe care le-ar fi contaminat pot sa o dea in judecata. Paradoxal singurul care nu stie nimic este directorul adjunct al liceului care nu stie nici despre fata si nici macar despre exmatricularea elevului care a distrus, la nervi, un intreg laborator.

Se pare ca unii dintre “armasarii” care au facut sex cu fata in cauza au mai trecut si prin alte paturi. Cert este ca psihoza HIV se intinde acum in intreg liceul, iar rusinea si frica ii face pe toti sa taca.

Ar mai fi de precizat ca diriginta fetei in cauza are deconectat telefonul fix si incercarea de a o contacta a fost sortita esecului, cu atit mai mult cu cit nici la scoala nu a fost de gasit, desi avea program.

Ce este de fapt HIV - SIDA

Focosii “armasari” in calduri ar trebui sa mai afle ca primele cazuri de SIDA au fost diagnosticate in mod oficial in SUA, in anul 1981, medicii constatind ca boala nou-aparuta era cauzata de un germen minuscul, un tip de virus necunoscut la acea vreme. Doi ani mai tirziu, oamenii de stiinta din SUA si Franta au descoperit virusi despre care se credea ca provoaca SIDA.

Dupa mai multe controverse privind numirea virusilor acestia au fost denumiti HIV, adica Virusul Imunodeficientei Umane. Majoritatea cercetatorilor cred ca virusul isi are originea in cimpanzeii si maimutele din Africa.

Analizele genetice si cercetarile asupra raspindirii HIV-ului arata ca virusul are sub 100 de ani, dar peste 20 si cel mai probabil a aparut intr-un grup restrins de persoane dintr-o zona indepartata, cu multi ani in urma si s-a raspindit odata cu intensificarea calatoriilor.

SIDA este un tip de maladie autoimuna care este insotita de o distrugere a celulelor sau chiar a unor intregi organe, chiar de catre celulele sistemului imunitar sau de anticorpii sai. SIDA nu este cauzata de virusul HIV insusi, ci se datoreaza incapacitatii sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor.

Virusul HIV este neobisnuit deoarece principalele efecte nu se simt o perioada de timp, cuprinsa in general intre 5-10 ani dupa ce a patruns in organism. Persoana in cauza poate sa nu fie afectata in aceasta faza sau poate avea unele simptome asemanatoare cu cele ale gripei, cum ar fi curgerea nasului si febra, eruptii pe piele, umflarea glandelor sau dureri de cap frecvente.

In unele cazuri treptat sau in altele dupa doar citeva saptamini, incep sa se dezvolte diverse boli. Acestea pot fi infectii ale pielii si ale mucoaselor membranale. Corpul poate ceda in fata unor infectii, ca pneumonia si tuberculoza sau infectii si inflamatii din creier.

Organismele persoanelor afectate de SIDA nu mai pot lupta impotriva germenilor si de cele mai multe ori boala iese invingatoare din aceasta lupta crunta.

Cum se transmite

Tot neoficial, unul dintre elevii aflati in cauza si-a facut deja testul HIV care a iesit negativ. Alaturi de prietenii sai de distractie el ar trebui sa afle ca oamenii nu se pot infecta inspirind virusului iar in conditii normale HIV nu poate fi contactat prin tuse, stranuturi, insecte sau prin folosirea colectiva a prosoapelor, tacimurilor sau a altor obiecte.

HIV-ul se poate transmite prin trei cai principale, fiecare implicind schimbul de singe sau de lichide din organism. Oamenii pot contacta virusul atunci cind singele sau un alt lichid - de exemplu sperma, din corpul unei persoane infectate intra in contact cu propriul lor singe sau lichide in interiorul organismelor lor. O cale de transmitere a virusului HIV este prin contact sexual.

Acesta include atit relatiile heterosexuale cit si pe cele homosexuale. A doua cale prin care se transmite HIV este de la mama infectata la copilul aflat inca in uter. A treia cale de contactare a virusului este prin singe sau prin lichidele corpului, de obicei prin injectie.

Ar mai fi de precizat ca in stadiul de inceput, o analiza a singelui sau a unui lichid din corp poate demonstra daca o persoana are HIV, insa virusul se poate ascunde. Din nefericire, in ciuda eforturilor continue de cautare de medicamente si vaccinuri anti-SIDA si a succeselor ocazionale, progresele s-au dovedit pina acum a fi lente si dificile.

Cine poate lua

Oricine poate fi infectat cu HIV. Tinar sau batrin, homosexual sau heterosexual, alb sau negru, barbat sau femeie - virusul poate afecta pe oricine, in functie de circumstante. Important este daca o persoana este implicata in asa-numitele activitati „cu grad ridicat de risc”.

Aceste activitati includ folosirea de droguri cu ace nesterile si schimbarea frecventa a partenerilor sexuali sau sexul neprotejat. De aceea este importanta cunoasterea detaliata a trecutului sexual al partenerului, deoarece de la infectia cu HIV pot trece ani de zile pina la declansarea bolii SIDA.

In acest interval de timp, persoana infectata cu HIV poate parea sanatoasa si poate sa nu stie ca poarta virusul, fiind insa capabila sa-l transmita si altora. Numarul bolnavilor a ajuns la 40 de milioane in 2000, iar in 1991, o persoana cu SIDA murea la fiecare 12 minute.