Patronii sibieni par sa fi inteles, in sfirsit, ca angajatii au, pe linga o serie de obligatii, si anumite drepturi. Bineinteles nu toti, insa in urma controalelor tot mai drastice ale lucratorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu, tot mai multi au inceput sa ofere lucratorilor conditii de munca mai bune.

Conditii ca acordarea concediilor, a repausului si desigur a salariului, punerea la curent a salariatilor cu privire la situatia economica a firmei, comunicarea buna cu sindicatul, infiintarea registrului de evidenta a salariatilor si asigurarea confidentialitatii datelor personale ale angajatilor, nu erau, pina acum citeva saptamini, prioritare pentru angajatori.

Acum, lucrurile incep sa se schimbe. Au fost consemnate imbunatatiri si la respectarea obligatiilor fata de ITM, referitoare la incheierea contractului individual de munca inaintea inceperii activitatii si inregistrarea acestuia in 20 de zile de la incheiere, calcularea comisioanelor si predarea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic.

Sesizari

Cum unii angajatori tind, in continuare, sa se guverneze dupa propriile reguli, ITM iese la inaintare cu mustrari si sanctiuni. „Am primit peste 250 de sesizari cu privire la nerespectarea conditiilor optime de munca, numar mare in comparatie cu cel de anul trecut.

Cred ca institutia noastra, prin mediatizarea fenomenului, a reusit sa ii determine pe muncitori sa ia atitudine atunci cind le sint incalcate drepturile", a declarat Sebastian Vasiu, Sef Serviciu Control Relatii de Munca.

Foarte multi muncitori se plingeau de neplata la timp, sau chiar deloc, a salariilor, de nerespectarea conditiilor privind munca suplimentara, de neincheierea contractului de munca, de neacordarea sau neremunerarea concediului si chiar de refuzul angajatorilor de a le inregistra demisia.

Munca „la negru"

De asemenea, de la inceputul anului si pina in prezent au existat si plingeri nejustificate ale angajatilor care, fie nu isi cunosc drepturile, fie au fost concediati si isi vor postul inapoi cu orice pret.

In cazul nemultumirilor care s-au dovedit a fi intemeiate, mult mai reduse, ca numar, comparativ cu cele din anii anteriori, ITM a trecut la aplicarea a aproape 350 de amenzi, care insumeaza peste 450.000 de lei. In cazul muncii fara forme legale, insa, statistica indica o panta ascendenta.

Daca in primele 5 luni ale anului trecut au fost descoperite 92 de persoane fara contract de munca, anul acesta, in aceeasi perioada de timp, numarul lor s-a majorat pina la 166 de persoane.