Conflictul dintre firma Pas in Doi, chiriasa spatiului fostei cantine Pobac si firma A&R, controlata de Dorinel Umbrarescu a inceput in luna octombrie a anului trecut, adica in momentul in care controversatul om de afaceri a anuntat chiriasii ca este noul proprietar. In luna iulie a anului 2006, firma A&R SRL a participat la licitatia organizata de AVAS pentru preluarea societatii POBAC.

Din partea firmei bacauane, a fost prezent Dorinel Umbrarescu. Prin procesul verbal incheiat in urma licitatiei, Umbrarescu si-a luat angajamentele sa respecte toate contractele de chirie, deci inclusiv al firmei Pas in Doi. Fara a modifica datele contractuale, decat cu acordul chiriasilor. De mentionat este faptul ca Pas in Doi are inchiriata fosta cantina pana in anul 2010. La inceput, Umbrarescu a fost de acord.

Incep sicanele

Cum intelegerile in Romania, desi parafate, stampilate si semnate sunt respectate doar de fraieri, nu si de cei puternici, reprezentantii A&R s-au prezentat la Pas in Doi, cu un nou contract de inchiriere, care prevedea faptul ca intelegerea poate fi denuntata unilateral, cu comunicare in termen de 60 de zile. Cum era de asteptat, chiriasii nu au fost de acord cu aceasta clauza.

De aici au inceput sicanele si intimidarile, dupa cum sustin cei din conducerea Pas in Doi. "Incepand din luna octombrie, din momentul in care nu am fost de acord cu noile prevederi ale contractului, A&R ne-a supus la tot felul de sicane si incercari de intimdare.

Dumnealor sustin faptul ca aceasta cladire trebuie renovata din cauza starii de degradare", ne-a declarat Tereza Patrascu, administratorul Pas in Doi. Demersul firmei lui Umbrarescu este insa infirmat de expertiza Tribunalului Bacau (expertiza numarul 196/2007).

Expertul Florin Chiticeanu precizeaza ca "spatiul este in stare buna, nu sunt fisuri evidente in pereti si nici un fel de infiltratii". Prin urmare, de ce ar fi fost nevoie de reparatii atat de stringent? Raspunsul poate fi acela ca firma controlata de Umbrarescu tine mortis sa scape mai repede cu trei ani de chiriasi.

"Pentru ca n-am semnat noul contract ce-l dorea domnul Umbrarescu, ne-au trimis notificare dupa cinci zile sa parasim spatiul. Pe motiv ca trebuie reparat", ne-a precizat Patrascu.

Intrare in forta

Un fapt cel putin ciudat s-a intamplat tot anul trecut, cand un anume Iulian Herciu a intrat in spatiul inchiriat de Pas in Doi, pretinzand faptul ca este "omul lui Umbrarescu", dupa cum ne-a spus Patrascu.

Pentru a demonstra acest lucru, administratorul Pas in Doi ne-a pus la dispozitie o filmare din momentul in care Herciu si mai multi muncitori pe a caror salopete scria UMB au intrat in fosta cantina si au inceput sa demonteze plitele de bucatarie, pe motiv ca sunt proprietate privata. Asta in ciuda faptului ca Pas in Doi a preluat de la fosta Pobac prin inchiriere inclusiv aceste bunuri.

Desi a patruns in forta, Herciu a refuzat sa se legitimeze. Mai mult, din filmare se vede clar ca a lovit-o pe fiica Terezei Patrascu, pe motiv ca dorea sa faca fotografii. Pentru toate aceste incidente, administratorul Pas in Doi a facut plangere penala, iar in acest moment exista dosarul penal numarul 6233/P/2006. La aceasta ora, procurorii definitiveaza rechizitoriul.

Patrascu sustine ca, si in acest sens ne-a pus la dispozitie notificarea primita de la A&R, ca firma lui Umbrarescu le-a trimis executorul judecatoresc pentru a-i executa bunurile, pe care, culmea, Herciu le incarcase in tir-ul pe care scria mare UMB!! Dat fiind ca in instanta s-a demonstrat inutilitatea acestui demers, avocatul firmei lui Umbrarescu a declarat ca doreste sa-si retraga

executarea. No comment! Toate aceste lucruri s-au succedat, in viziunea celor de la Pas in Doi, pentru a ii determina sa plece din spatiu. Tereza Patrascu sustine insa ca nu va face acest lucru, atat timp cat are toate documentele de partea sa.

Salariatii Pas in Doi, agresori?

Demersul nostru facut pentru a descalci firele acestei afaceri au pornit de la un comunicat primit la redactie de la firma A&R. Conform celor de la firma controlata de Umbrarescu, angajatii Pas in Doi au impiedicat in mod agresiv proprietarii de drept sa faca lucrarile.

"La data programata pentru inceperea lucrarilor de reparatii, 04.06.2007, angajatii Pas in Doi, impreuna cu bodyguarzii Sigma Security au pastruns cu forta in curtea imobilului, unde au agresat si amenintat portarul, care a incercat sa-i opreasca, atragandu-le atentia ca este proprietate privata si ca accesul este interzis.

Au adus injurii si au blocat trecerea reprezentantilor societatii noastre si ai firmei de constructii, impiedicand inceperea lucrarilor de reparatii", se precizeaza in comunicat. Reprezentantii firmei lui Umbrarescu sustin ca s-a efectuat o expertiza tehnica pentru stabilirea starii cladirii fostei cantine.

"Concluzia acestei expertize a fost ca interventia asupra starii tehnice a acoperisului este de stricta si stringenta actualitate, datorita degradarii avansate". Cum ramane insa cu expertiza dispusa de magistrati? Mai mult, Tereza Patrascu sustine ca inainte de aceste incidente, s-a trezit ca cineva spargea pe acoperisul cantinei.

"A fost pe acoperis fara sa ne anunte, un domn de la Egreta, impreuna cu reprezentantul firmei lui Umbrarescu si au spart cu toporul", ne-a spus Patrascu. Vom reveni cu noi amanunte in momentul in care vom afla noi informatii despre acest caz deosebit de interesant.