Compania Flextronics International Ltd. va prelua, pana la sfarsitul anului, corporatia Solectron, care detine o fabrica si la Timisoara

Corporatia americana Solectron, care detine o unitate de productie si la Timisoara, va fi preluata de compania rivala Flextronics International Ltd., care in acest fel intentioneaza sa se extinda pe piata productiei de componente electronice destinate producatorilor de telefoane mobile. Valoarea tranzactiei, care s-a hotarat in urma cu cateva zile, va fi de 3,6 miliarde de dolari.

Grupul bancar Citygroup Inc. a fost de acord sa crediteze Flextronics cu 2,5 miliarde de dolari pentru finantarea acestei achizitii. "Atuurile de care beneficiaza Solectron pe segmentele high-end computing si telecomunicatii vor constitui o contributie nepretuita.

Noua companie va fi lider de piata pe majoritatea segmentelor de produs", a spus directorul executiv de la Flextronics, Mike McNamara. In functie de aprobarile din partea actionarilor si organismelor de reglementare, tranzactia urmeaza sa se incheie pana la sfarsitul lui 2007.

Flextronics a estimat ca prin preluarea Solectron va realiza

economii de aproximativ 200 milioane de dolari in 18-24 de luni de la finalizarea tranzactiei.

Noua companie care va rezulta din aceasta tranzactie va opera in aproximativ 35 de tari, va avea aproximativ 200.000 de angajati si vanzari anuale de peste 30 miliarde de dolari.

Producatorul american de echipamente electronice si subansambluri Solectron Corp. are la Timisoara o uzina de productie.

Ultima investitie majora in fabrica de la Timisoara s-a derulat in toamna anului 2005, cand Solectron, in parteneriat cu Ericsson, a implementat o linie de productie Engine Access Ramp, respectiv o tehnologie de ultima ora pentru serviciile de voce dar si pentru cele cu date destinate operatorilor de telefonie fixa.

Investitie

Solectron este prezent pe piata din Romania incepand cu anul 1998, cand a deschis la Timisoara o fabrica de componente electronice. Investitia initiala a fost de peste 150 milioane de dolari. Compania, care este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru producatorii de echipamente electronice, are 2.400 de angajati permanenti si 800 de angajati cu contract de munca temporar.

Compania Solectron Romania, producator de echipamente si piese electronice, a inregistrat anul trecut o crestere de 6,9 % a cifrei de afaceri, iar pierderile s-au diminuat cu 3,7 milioane de lei. "Timisoara are o importanta strategica deosebita in cadrul operatiunilor Solectron la nivel global", spune managerul general al fabricii Solectron din orasul de pe Bega, Fabrice Gomez.

Reprezentantul companiei afirma ca 35% din productia de echipamente la nivel european se realizeaza in Timisoara.