Este vorba de situatia repartizarilor biletelor de tratament pentru pensionarii din sistemul public de pensii si dezvoltarea unor grupuri de suport comunitar pentru virstnici.

La sedinta au participat membrii comisiei, respectiv, reprezentantii organizatiilor de pensionari si ai institutiilor publice, iar principalul invitat a fost Gheorghe Haber, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei/Medicina Generala.

Pensionari nemultumiti...

Referitor la primul punct dezbatut in cadrul recentei sedinte, directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Alba - Dan Petcu a aratat ca modul de repartizare a biletelor de tratament a fost stabilit de Casa Nationala de Pensii, mentionind ca la ora actuala exista o serie de nereguli la biletele de trimitere cu care vin pensionarii de la medicii de familie.

Petcu a precizat ca unul dintre criteriile stabilite de institutia nationala - despre care multi solicitanti nu aveau cunostinta - este respectarea ordinei de depunere a cererilor de catre pensionari, de la inceputul anului.

Desi reprezentantii organizatiilor de pensionari au solicitat cu acest prilej inlocuirea criteriului amintit cu un altul mai convenabil pentru virstnici, Dan Petcu a adaugat ca o asemenea modificare este de competenta Casei Nationale de Pensii.

Acest aspect a fost abordat si de reprezentantul Institutiei Prefectului, Ileana Barbantan, care a solicitat organizatiilor de pensionari sa propuna concret un alt criteriu de repartizare a biletelor de tratament, pe care sa-l aduca in scris la cunostinta conducerii Casei Nationale de Pensii.

Cu acest prilej s-a luat decizia ca la intilnirile medicilor de familie sa participe si reprezentantul Casei Judetene de Pensii cu oferta de bilete de tratament a tuturor statiunilor din tara, pentru ca acestia sa poata recomanda o statiune, in functie de oferta completa de bilete existente precum si in functie de afectiunea solicitantului.

Grupuri de suport comunitar

Legat de cel de-al doilea punct, Magnolia Vulcu, Psiholog in cadrul Directiei de Sanatate Publica Alba, a subliniat necesitatea crearii unor grupuri de suport comunitar care sa faciliteze relatia intre virstnic, familie si comunitate in scopul cresterii calitatii vietii persoanei virstnice in toate domeniile, respectiv: emotional, mintal, spiritual, material,social si fizic.