Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) a amendat sucursala judeteana Cluj a BCR cu o suma totala de 6.000 de lei pentru prestarea de ore suplimentare peste normele legale si neacordarea repausului saptaminal de 2 zile.

Efectul Stroescu loveste la Cluj-Napoca

Seful ITM Cluj, Daniel Pacurariu, a declarat ieri ca sanctiunile au fost aplicate in urma unor controale intensificate dupa foarte mediatizatul caz al Ralucai Stroescu, moarta dupa ce a muncit pina la epuizare. „Codul Muncii prevede o limita maxima a orelor suplimentare, 8 ore peste cele 40 de ore pe saptamina, si acordarea repausului saptaminal de 2 zile consecutiv.

De asemenea, prevede plata acestor ore suplimentare“, a explicat Pacurariu. Acesta sustine ca inspectorii ITM au verificat situatia la toate agentiile BCR Cluj si au constatat ca banca nu evidentiaza orele suplimentare ale angajatilor, nu respecta maximumul admis de ore suplimentare si nu respecta regimul repausului saptaminal.

Urmeaza call-center-urile si firmele de textile

Banca Comerciala Romana a primit amenzile maxime prevazute de lege pentru aceste fapte, cite doua amenzi de cite 3.000 de lei. „Importanta nu este suma, ci masurile dispuse de ITM si semnalul de alarma pe care dorim sa-l tragem.

Munca suplimentara dauneaza starii de sanatate, vietii de familie, angajatul nu are timp liber si se creeaza o stare de dependenta fata de angajat“, a mai spus seful ITM Cluj, Daniel Pacurariu.

ITM Cluj a dispus conducerii BCR evidentierea orelor suplimentare, iar angajatii nu vor mai fi obligati sa presteze ore suplimentare peste regimul normal. „Li se vor asigura si zilele libere corespunzatoare, sa nu mai fie obligati sa lucreze in zilele cind au repaus saptaminal“, a subliniat seful ITM Cluj.

In cazul in care BCR nu va remedia situatia, va primi amenzi care pot ajunge la 10.000 de lei, nerespectarea dispozitiilor inspectorilor muncii constituind si infractiune.

Controale similare se vor desfasura si la alte banci, precum si la firme de call-center si de textile, in cursul acestei luni.