Celebrele terenuri din baza sportiva a Bacaului, ajunse in atentia opiniei publice dupa ce firma lui Dumitru Sechelariu le-a obtinut printr-un schimb cu Consiliul Local, in 2003, se vor transforma intr-un ansamblu rezidential.

Este vorba de o suprafata de aproape 32.000 mp, situata intre Stadionul Municipal si Sala de Atletism, care cuprinde terenurile de tenis, terenul de fotbal si fostul Orasel al copiilor. Terenul a ajuns, in 2003, in proprietatea societatii Letea, patronata de Dumitru Sechelariu, in urma unui schimb cu Consiliul Local.

La vremea respectiva, schimbul de terenuri a fost in centrul unui scandal media. Intreaga suprafata a fost vinduta in septembrie 2004 unei firme de consultanta - Professional Management SRL, contra sumei de 46,218 miliarde de lei, fara TVA (circa 1,12 milioane de euro, la cursul de atunci). Professional Management este o societate cu un singur angajat, infiintata in 2003. In 2004, firma a obtinut un profit net de 54 de miliarde de lei vechi.

Se schimba PUZ-ul

Dupa trei ani de la tranzactie, firma a solicitat, si obtinut, de la Consiliul Local Bacau un Plan de Urbanism Zonal (PUZ), pentru constructia unui centru comercial si a opt blocuri cu cite sapte etaje.

Desi Planul de Urbanism General (PUG) al Bacaului, aflat in vigoare din 2000, prevede ca zona respectiva este rezervata doar pentru spatii verzi si amenajari sportive, dar si pentru recreere, cu un regim de inaltime maxim admis de P plus 1 (parter si etaj), consilierii bacauani au anulat aceste restrictii.

In sedinta din 31 mai, consilierii au aprobat un PUZ, care acorda posibilitatea construirii de blocuri P plus 7 (parter si sapte etaje).

Critica

Seful comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local, Petru Placinta, a criticat PUZ-ul. "Planul de urbanism a fost tratat ca in anii comunismului - cu blocuri bara, fara spatii verzi, fara locuri de joaca" - a spus el. Placinta considera ca investitorul a fortat la maximum nota, indesind blocurile pentru a obtine cit mai mult spatiu construit.

Pe de alta parte, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, opineaza ca gradul de indesire a blocurilor din zona va fi dat prin certificatul de urbanism si totul se va regla de la sine. De aceeasi opinie este si Silvian Cortez, arhitectul sef al municipiului: "Configuratia arhitectonica se va mula pe solicitarile comisiei de urbanism".

"No comment"

Contactat de Ziarul de Bacau, Costica Chelaru, unicul asociat al societatii Professional Management , a refuzat orice discutie referitoare la proiectul sau imobiliar. Ansamblul rezidential nu va fi singurul din Centrul Bacaului. Dupa demolarea Stadionului Municipal, zona va fi ocupata de un "City Center" - un amplu complex comercial si hotelier.