Un control efectuat recent de comisarii Garzii Financiare Prahova avea sa scoata la iveala, la Rafinaria Petrobrazi, o cantitate insemnata de benzina fara plumb, pentru care societatea nu a putut oferi nici o explicatie, neavand acte de provenienta.

In fapt, descoperirea comisarilor a fost facuta la SCLPP Brazi, un antrepozit fiscal apartinand SC Petrom SA, si care se afla situat in incinta Rafinariei Brazi, avand ca scop primirea, depozitarea, distribuirea si transportul produselor petroliere prin intermediul mijloacelor auto.

Amenzi

Aici, comisarii Garzii Financiare au gasit un rezervor care continea nu mai putin de 250 tone de benzina fara plumb, produs petrolier pe care SCLPP Brazi nu-l putea justifica cu nici un act de provenienta. „Mai mult ca sigur ca, aceasta benzina fara plumb venea tot din interiorul Rafinariei.

Dar pentru ca nu existau acte de provenienta, noi am procedat la confiscarea intregii cantitati, sanctionand societatea odata cu 100 de mii de lei, si apoi cu 4.000 de lei pentru incalcarea legii contabilitatii” a declarat seful Garzii Financiare Prahova, comisar sef Teodor Constantin.

Chiar daca, dupa cum ne-a declarat Constantin, era vorba de un produs inca nefinit, oamenii din domeniu spun ca un astfel de produs, chiar si in aceasta forma, prin adaugirea de aditivi, poate fi utilizat cu succes in scopurile destinate.

Si altii mai mici stau la coada

Ca afacerile necurate din lumea petroliera nu sunt doar un lait-motiv, ci chiar o realitate palpabila o demonstreaza si celelalte controale efectuate de comisarii Garzii in judetul aurului negru.

Numai in luna mai a acestui an, comisarii de la Garda Financiara Prahova au verificat 7 agenti economici prahoveni care isi desfasoara activitatea pe domeniu petrol si produse petroliere, aplicand 6 amenzi a caror valoare se ridica la 114 mii lei, si efectuand confiscari de peste 500 de mii de lei.

Intre cazuri se remarca finalizarea verificarilor la o societate de produse petroliere, cu sediul in Ploiesti, care a tranzactionat 3.970 kilograme motorina fara sa se achite de obligatiile la bugetul de stat, sustragandu-se de la plata de accize si TVA.

Tranzactionarea de produs petrolier se facuse in judetele Brasov si Constanta, in perioada 2005 - 2006, iar surpriza cea mai mare a comisarilor a fost aceea ca la verificarea sediului social, acestia avea sa constat ca era vorba de o firma fantoma care nu se afla nicidecum la sediul declarat.