Fostul comandant al Penitenciarului Aiud, Aurel Valea, schimbat din functie la sfarsitul lunii martie in urma unui control efectuat de ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, a contestat in instanta decizia Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Aurel Valea a afirmat ca hotararea luata de conducerea ANP, la recomandarea fostului ministru Macovei, contravine legii privind statutul functionarului public din sistemul penitenciar.

"Domnului Aurel Valea i-a fost retrasa imputernicirea de conducere, ministrul Justitiei cerand si revocarea acestuia din functia de loctiitor comandant.

Totodata, ANP urmeaza ca in scurt timp sa identifice toate persoanele cu functii de conducere care se fac vinovate de incalcari ale dispozitiilor legale si ale drepturilor detinutilor in Penitenciarul Aiud", se afirma intr-un comunicat de presa facut public de Ministerul Justitiei la sfarsitul lunii martie 2007.

Fostul comandant, care din luna aprilie a fost delegat pe o perioada de 60 de zile la Penitenciarul Botosani, considera, insa, ca deciziile luate de conducerea ANP sunt ilegale, avand in vedere ca a castigat un

concurs pentru postul de loctiitor comandant.

"In data de 24.03.2007, sambata, la Penitenciarul Aiud s-a efectuat un control inopinat de doamna ministru Monica Macovei, impreuna cu domnul Paul Dumitriu, seful corpului de control al Ministerului Justitiei. Pe durata controlului am fost plecat la tara cu probleme personale. Cand am ajuns la sediul unitatii, controlul era finalizat.

Doamna ministru si seful corpului de control nu mi-au prezentat concluziile controlului si nici nu mi-au cerut explicatii in legatura cu deficientele constatate. Doar Paul Dumitriu mi-a atras atentia sa nu fie batut nici un detinut in urma controlului ca o sa sesizeze Parchetul. I-am raspuns ca nu se va intampla acest lucru", a declarat Aurel Valea.

Fostul comandant al Penitenciarului Aiud a spus ca, ulterior, a aflat din presa ca a fost destituit.

"Consider ca un control sumar facut in lipsa mea, fara posibilitatea sa dau explicatii, nu poate sa conduca la o concluzie corecta. Fostul ministru al Justitiei impreuna cu conducerea ANP mi-au incalcat dreptul la aparare", a mai spus Aurel Valea.

Procesul intentat de acesta Administratiei Nationale a Penitenciarelor se judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.