O tanara de 17 ani si-a inceput viata sexuala la solicitarea mamei sale. Daca refuza relatiile sexuale, minora era supusa la batai, tot de cea care i-a dat viata. Informatia a ajuns in atentia autoritatilor, dupa ce o apropiata a familiei a sesizat marsaviile la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Politia a intrat pe fir, dar copila nu a vrut sa confirme cele reclamate.

Situatia delicata s-a declansat in urma unui telefon dat de o cunstinta a familiei la 983, numarul de urgenta unde oricine e martor la o incalcare a drepturilor unor minori pot sa faca o sesizare. Femeia reclama ca o minora de 17 ani este obligata chiar de mama ei sa intretina relatii sexuale cu mai multi barbati.

„Clientii” erau adusi de mama fetei, cel putin asta sustinea reclamanta, iar daca fiica nu se conforma cerintelor, mama ii aplica corectii fizice. Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a demarat rapid o ancheta in acest caz si a solicitat si sprijinul Politiei si Primariei.

„Am mers si am stat de vorba atat cu mama cat si cu fata. Din declaratia fetei reiese ca intr-adevar a intretinut relatii sexuale cu mai multi barbati, dar nu obligata de mama ei. Mama a negat si ea categoric.

Practic dupa 16 ani, nu poti acuza adultul daca minorul comsimte”, spune Beatrice Draghici, purtator de cuvant al Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sibiu.

Chiar daca fata nu a recunoscut, psihologii sustin ca cu cat abuzul e mai timpuriu, mai vechi, cu atat subiectul are mai mari probleme in a-l denunta, pe de o parte din frica, pe de o parte din lipsa altor model, mama o poate domina atat de mult incat sa nu recunoasca abuzul. Ce e de-a dreptul grav e viitorul acestor copii abuzati.

„Repercusiunile asupra copilului pot fi extrem de diverse sa ne gandim numai la faptul ca personalitatea se incheaga in jurul varstei de 25 de ani, in consecinta, plaja tulburarilor de personalitate este deschisa pentru ea. Freud a demonstrat importanta sexualitatii in dezvoltarea umana si consecintele dezastruoase asupra psihicului celui care este abuzat.

Printre consecinte se numara imposibilitatea de a avea relatii intime de profunzime, de a-si intemeia o familie, dificultati in a se orienta catre o cariera sau meserie, alta decat prostitutia, de vreme ce mama i-a demonstrat ca nu e nici ceva rau si e o meserie banoasa pentru care nu e necesar sa ai carte, pregatire, sa depui efort” spune psihologul Sonia Nitu.

Chiar daca atat mama, cat si fata au negat totul pana acum Politia face in continuare cercetari in acest caz.