Peste 1200 de minori au fost lasati singuri de parintii care au plecat sa faca bani in strainatate. La nivel national, cifrele au ajuns sa ingrijoreze autoritatile, care, impreuna cu mai multe ONG-uri vor demara o campanie de analiza si combatere a acestui fenomen.

Toate aceste masuri vin dupa ce s-a demonstrat ca cei mai multi infractori minori provin din familii cu parinti plecati in strainatate.

Mai multe organizatii nonguvernamentale vor analiza in urmatoarea perioada care sunt problemele cele mai mari cu care se confrunta copiii care au ramas in grija rudelor, dupa ce unul sau chiar ambii parinti au plecat in strainatate la munca.

Acestia au decis sa faca un studiu national in colaborare cu Institutul pentru Prevenirea Criminalitatii despre dimensiunea si cauzele fenomenului copiilor ramasi singuri acasa. Pentru realizarea acestui studiu se vor investi aproape 300.000 de euro, cea mai mare parte din suma provenind de la UNICEF si Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Pe langa realizarea studiului national "Singur acasa", care isi propune sa evalueze situatia la nivelul intregii tari si sa analizeze cadrul legal cu privire la protectia copilului in Romania, Asociatia "Alternative Sociale" va elabora si o metodologie de asistenta sociala, psihologica si juridica a copilului ramas singur acasa si va asigura tiparirea si distribuirea ei catre toti

specialistii care lucreaza in domeniu. Ultimele studii au aratat ca plecarea parintilor modifica comportamentul copiilor, multi dintre ei ajungand delincventi sau in risc de abandon scolar.

Campania va avea rolul sa informeze populatia cu privire la posibilitatile legale de care pot dispune parintii care pleaca la munca in strainatate, in vederea asigurarii protectiei fizice si juridice a copiilor si sa determine in acelasi timp un comportament pro-social a membrilor comunitatii.

Comunicare catre autoritati

In prezent parintii care vor sa plece la munca in strainatate, in baza unui contract de munca, nu pot face acest lucru decat dupa ce comunica autoritatilor in grija cui raman copiii.

Potrivit Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului din Sibiu, la nivelul judetului nostru numarul copiilor ai caror parinti au plecat sa munceasca in strainatate a ajuns la 1272 , dintre ei 7 fiind in plasament in Centrele care apartin Directiei, restul fiind ingrijiti de rude paana la gradul 4.

Numarul total al familiilor cu membri plecati la munca in strainatate este de 769, iar in 209 dintre cazuri sunt plecati ambii parinti. Din familiile din care au plecat ambii intretinatori, au ramas in tara 376 de copii, majoritatea fiind in grija rudelor de pana la gradul IV.

Numarul familiilor sibiene din care doar unul dintre parinti este plecat din tara este de 472, iar numarul copiilor din aceste familii este de 760. Conform datelor pe care DGASP Sibiu le are acum cei mai multi copii lasati in grija rudelor dupa ce parintii au decis sa plece peste hotare pentru a castiga bani au varste cuprinse intre 10 si 13 ani, respectiv 431 de minori.