Aceeasi companie va mai ridica trei turnuri: unul linga sediul SRI, altul pe strada Sf. Andrei si unul pe strada Horea

Prima generatie de cladiri de peste 20 de etaje ce vor fi construite in Iasi a inceput sa prinda contur pe plansele arhitectilor si in planurile investirilor in imobiliare.

Lucrarile nu au demarat pina acum la nici unul dintre proiectele pentru care s-au dat autorizatii de constructie, dar antreprenorii promit ca in cel mult trei ani vom putea admira cladiri ce vor atinge si 100 de metri si vor putea fi incadrate in categoria „zgirie norilor".

Cele mai multe si mai indraznete planuri in domeniu le are compania ENG International, care este condusa la nivel local de Rachmut Moshe. Din urma vine si Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare Terra, dar si omul de afaceri Ioan Zapodeanu.

Cea mai inalta cladire din tara va fi ridicata in Iasi

In locul fostei piete Dimitrov va aparea in curind un turn ce va avea 28 etaje si va masura aproape 100 de metri. In plus, cladirea va dispune si de o parcare subterana de cinci etaje, cu o suprafata de 8.000 metri patrati.

Cind va fi gata, turnul va depasi in inaltime celebrul hotel Intercontinental din capitala si daca intre timp nu se va mai construi ceva similar va fi cea mai inalta cladire din tara. Turnul „Golden Gate", cum a fost numit, va gazdui atit spatii comerciale si de birouri, cit si restaurante si cluburi ce se vor intinde pe o suprafata de 25.000 metri patrati.

La ridicarea acestui imobil firma condusa de Rachmut Moshe este asociata cu Gabriel Surdu, consilier judetean din partea PSD. Surdu spune ca un proiect asemanator mai este dezvoltat in Cluj, dar cladirea va avea numai 22 de etaje.

Realizarea turnului va scoate din buzunarele finantatorilor cel putin 20 de milioane euro.

Cladire de 14 etaje linga sediul SRI

Un alt proiect ce va fi dezvoltat tot de ENG International este o cladire de locuinte de 14 etaje in apropierea sediului Serviciului Roman de Informatii (SRI), pe strada Smirdan nr. 88. Conform schitelor intocmite, alaturi de constructia inalta de aproximativ 50 de metri, se vor mai afla alte doua imobile de cite patru si respectiv sase etaje fiecare.

„Cele trei tronsoane care fac parte din ansamblul rezidential de la SRI vor fi legate intre ele arhitectonic. Vom avea o parcare subterana intinsa pe trei etaje care va acoperi necesarul de aproximativ 800 de locuri de parcare.

La demisol, primele doua nivele vor fi destinate spatiilor comerciale, un fel de mini Mall, ce va fi inchiriat, iar tot ce ramine deasupra va fi pentru locuinte de vinzare", ne-a declarat Rachmut Moshe.

Investitorul in imobiliare a mai precizat ca valoarea totala a proiectului, pe care l-a denumit „Grand City Center", este estimata la circa 60 milioane euro, iar banii ar putea fi recuperati dupa aproximativ trei ani de la darea in folosinta a cladirilor. „Ansamblul va ocupa o suprafata de 14.000 metri patrati, din care doar 8.000 de metri vor fi de constructii.

Restul va fi ocupat de spatii verzi, o fintina arteziana si scarile de la intrarea din strada Sf. Lazar. Se adauga o parcare supraterana de circa 150 locuri", a detaliat si Sebastian Peterca, reprezentantul ENG Grup. Potrivit lui Moshe, apartamentele ce urmeaza sa fie construite vor avea intre doua si cinci camere, respectiv cite 90 pina la 140 metri patrati fiecare.

„Inca nu am facut calculul sa vedem cit costa un apartament, insa pretul de la care incepem este de aproximativ 2.000 de euro pe metrul patrat plus TVA", a specificat Moshe.

Cea mai inalta cladire din Iasi masoara 65 metri

Si planurile ce urmeaza a fi dezvoltate de ENG International nu sint singurele. „Pe Sfintul Andrei nr. 30 se va dezvolta proiectul «Magic Project», care va insuma un ansamblu de locuinte pe 22 de nivele, din care 18 etaje supraterane si patru subterane. Pe strada Horea, (n.r.

- in apropierea Universitatii de Arte) vom avea inca un ansamblu de locuinte de 14 nivele, din care 11 deasupra solului", a mai exemplificat Moshe. Pentru aceste ultime doua proiecte, Moshe a preferat sa nu avanseze suma totala a investitiei. Pe piata constructiilor „zgirie nori" intentioneaza sa intre si omul de afaceri Bogdan Cihodaru.

Patronul agentiei imobiliare Terra sustine ca vrea sa ridice un imobil de 20 de etaje, tot linga SRI, insa nu a dorit momentan sa ofere nici un detaliu. „Inca lucrez la proiect. Nu pot inca sa va dau detalii. Nu are rost sa vorbim acum de el", s-a scuzat Cihodaru.

Omul de afaceri declara ca se afla deocamdata in tratative cu mai multi proprietari de teren din zona pentru a achizitiona o suprafata mai mare.

De asemenea, si omul de afaceri Ioan Zapodeanu a cerut autorizatie pentru ridicarea unei cladiri de 17 etaje vizavi de bariera de la Tigarete. Primaria nu a aprobat in prima faza proiectul deoarece pe acolo va trece viitoarea pasarela Octav Bancila si cerut modificarea planurilor initiale.

In prezent cele mai mari trei cladiri din Iasi sint Universitatea „Petre Andrei" (65 metri), Hotel Unirea (58 metri) si Hotel Europa (55 metri).