Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) 2007 si-a inchis ieri portile. Trofeul i-a revenit regizorului chilian Sebastian Campos, pentru filmul „La Sagrada Familia“.

VIP-uri pe covorul rosu

Gala TIFF 2007 a avut loc simbata seara la Teatrul National „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca. Sub privirile curiosilor de pe trotuarele de jur-imprejur, au urcat pe covorul rosu luminat de blituri regizori si realizatori de film actori din filmele din festival, invitati, vedete din show-biz si autoritati locale.

Cea mai impresionanta aparitie a fost, insa, cea a primului ministru Tariceanu, alaturi de sotie, de Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, si de actrita Oana Pellea. Ceremonia din sala arhiplina, animata in minutele de intirziere de acordurile celor de la Oldtimers Dixieland Band, a inceput cu un spectacol de dans.

„Cu o justificata mindrie patriotica, va anunt ca sint al doilea om din Romania aflat la al treilea mandat, dupa Ion Iliescu“, a anuntat Catalin Stefanescu, referindu-se la „functia“ sa de prezentator la TIFF.

Retragere si distinctii pentru „432“

A fost anuntata apoi retragerea peliculei „4 luni, 3 saptamini si 2 zile - Amintiri din Epoca de Aur“ („432“, cum a fost „botezat“ neoficial la festival) din competitia pentru premiile acordate de juriu.

Decizia a fost luata de catre producatorii filmului, in acord cu juriul TIFF, si a fost determinata de o prevedere a regulamentului Festivalului de la Cannes care interzice filmelor cistigatoare a trofeului Palme d’Or sa mai ia parte la competitii din alte festivaluri si sa fie judecate de vreun alt juriu.

Echipa filmului a primit, in schimb, Premiul special TIFF 2007 (o distinctie noua a manifestarii), Premiul Zilelor Filmului Romanesc la sectiunea lungmetraj, iar actritei Anamaria Marinca i-a fost inminat Premiul pentru o tinara speranta a cinematografului romanesc, pentru rolul Otiliei din acest film.

Apel pentru sprijinirea cinematografiei

Numeroase discursuri s-au dorit semnale de alarma in privinta finantarilor deplorabile a cinematografiei romanesti si a scaderii dramatice a numarului salilor de cinema.

De la apelul ferm al directorului onorific Tudor Giurgiu la cel plin de emotie al actritei Anda Odessa (invitata-surpriza a galei, venita special de la New York), mesajele au avut in centru contrastul dureros dintre gloria dobindita de productiile romanesti in ultimii ani si lipsa de interes dovedita de Statul Roman in acest domeniu.

A fost prezent pe scena si premierul Tariceanu, care le-a promis sprijin organizatorilor. Discursul prelungit al ministrului Iorgulescu, insa, incarcat de laude, promisiuni si incheiat cu apelul la sectorul privat pentru remedierea situatiei, a stirnit, insa, rumoare, risete si ironii in rindul spectatorilor.

Marele Premiu a fost obtinut de regizorul Sebastian Campos din Chile, pentru filmul „La sagrada familia“, realizat cu un buget de 200.000 de euro si avind ca tema libertatea, dupa cum a precizat acesta. La final au cintat Rona Hartner si orchestra sa.

Alte premii

Premiul pentru regie i-a fost inminat la TIFF 2007 lui Ragnar Bragason, pentru filmul „Copii“ (Islanda), iar cea mai buna interpretare a fost desemnata cea a lui Luca Lionello pentru rolul din „Cover-Boy“.

Radu Jude, cu filmul „Lampa cu caciula“, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, Cristian Cottet pentru cea mai buna imagine (filmul „La Antena“), premiul FIPRESCI i-a fost acordat lui Gerlad Igor Hauzenberger („Dincolo de padure“), iar premiul publicului a fost obtinut de „Albastru inchis aproape negru“.

Premiul JAMESON pentru cel mai bun scurtmetraj a fost cistigat de „Droomtijd“, regia Tom Van Avermae, iar Premiile HBO au fost obtinute de Doru Lupeanu si Mircea Jacan. Actorul Franco Nero si regizorul Nicolas Roeg au primit premii pentru intreaga cariera.