Deputatul PD Valeriu Tabara este cetatean de onoare in capitala boliviana La Paz

Criticati frecvent de organizatiile neguvernamentale pentru lipsa implicarii in viata judetului, o parte dintre parlamentarii de Timis au merite deosebite in alte parti.

Asa se explica faptul ca doi dintre parlamentari au devenit cetateni de onoare pe alte continente.

Deputatul conservator Stefan Glavan are un trecut plin in ceea ce priveste relatiile cu alte tari. La 34 de ani, pe cand era asistent la Universitatea Politehnica din Timisoara, s-a inscris la un concurs international al UNESCO, prin care i se oferea sansa de a fi profesor in tarile din nordul Africii.

A castigat concursul si din 1973 pana in 1977 a predat biofizica la Universitatea Oran din Algeria. "Am ajuns seful Departamentului de Biofizica si Fizica. M-au placut foarte mult si m-au rechemat acolo in 1982, pana in 1985. si sotia mea a predat acolo, fiind medic stomatolog.

Unul din asistentii mei de atunci a ajuns decanul acelei facultati", a declarat, pentru Romania libera, deputatul PC de Timis.

Un titlu de care este mai mandru este cel de cetatean de onoare

al statului Georgia, din SUA. "In 1997 am fost in mai multe state americane, la invitatia Departamentului de Stat. Am avut surpriza de a primi acest titlu de cetatean de onoare", isi aminteste Glavan.

Daca la Timisoara, cetatenii de onoare se pot plimba gratuit pe mijloacele de transport in comun, in SUA, distinctia se traduce prin faptul ca deputatul de Timis este considerat "ambasador al Georgiei in alte state si alte natiuni din afara SUA". "Nu se pune problema unor facilitati. Pot contribui la dezvoltarea relatiilor cu acest stat.

Este nu doar o obligatie oficiala, ci si morala", a mai spus fostul ambasador al Romaniei la Belgrad.

Numele altui demnitar timisean se afla inscris in istoricul unui oras de peste ocean. Valeriu Tabara si-a mentionat in CV localitatile unde a primit distinctii: Faget, in Timis, Vetel, in Hunedoara si... La Paz, capitala Boliviei. Tabara a primit si medalia Parlamentului Latino-American. "In 1993 am vizitat, impreuna cu alti parlamentari, mai multe tari din America Latina.

Am stat vreo 16 zile in Brazilia, unde l-am intalnit chiar pe presedinte, in Argentina, Venezuela si Bolivia. Vizita in La Paz a fost una la nivel inalt, fiindca eram prima delegatie romaneasca acolo. Ne-au primit cu onoruri extraordinare. Medalia si titlul de cetatean de onoare sunt protocolare, nu le-am primit doar eu, dar sunt mandru de ele.

Relatiile nu s-au mai tinut cu ei, pentru ca distanta este mare", si-a amintit democratul. El spune ca in Vetel si in Faget si-a adus contributia la viata localitatilor, asa ca primarii l-au facut cetatean de onoare.

Distinctii

Si CV-urile altor parlamentari de Timis contin distinctii cu care acestia se lauda. Deputatul bulgar Niculae Mircovici are ordine si medalii militare, unele fiind acordate pentru meritele deosebite in Revolutia din 1989.

Deputatul sarb, Slavomir Gvozdenovici, are "Meritul cultural in grad de Cavaler", primit de la Presedintie, in timp ce social-democratul Ovidiu Branzan este membru in boardul Fondului Global de lupta impotriva HIV/SIDA, TBC si a malariei si in boardul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.