Sibiul a devenit in ultimul an un loc preferat pentru investitii in retail. Dupa sosirea Real Hipermarket, Media Galaxy, bauMax, Kaufland si consolidarea pozitiei Trident, altte mari investitii in domeniu se anunta in anul acesta si cel care urmeaza. Mall-ul de mobila dezvoltat de Mobilia Company, este programat pentru inaugurare in aceasta luna.

De asemenea, alte mari firme si-au anuntat intentii serioase pentru Sibiu, printre acestea fiind Carrefour, Mr. Bricolage sau Praktiker.

Noi investitii la Metro Sibiu

La zece ani de prezenta in Romania, Metro Cash&Carry a decis sa continue investitiile in Sibiu, prin amenajarea unui nou spatiu de vanzare. Metro a amenajat la hypermarketul din Sibiu, o noua platforma de comercializare a materialelor de constructii si o sera de flori. Investitia este de circa 245.000 de lei, potrivit autorizatiei de constructie emisa de Primaria Sibiu.

Suprafata totala a platformei de expunere si vanzare este de 2.346 metri patrati. Investitia de la Sibiu se inscrie in planul de consolidare a magazinelor proprii din tara. „Anul 2006 a fost pentru noi un an de consolidare. Am inceput modernizarea primelor noastre magazine, cel din Timisoara si din Brasov si l-am adus la cele mai inalte standarde pe magazinul din Bucuresti - Baneasa.

Anul viitor, vom continua sa ne consolidam”, e declarat Delia Nica, seful Departamentului de Comunicatii al Metro pe Romania si Moldova, in octombrie 2006. Cu o cifra de afaceri de 1.245 de milioane de euro, Metro Romania este pe locul patru in topul celor mai mari afaceri din tara.

in Sibiu, potrivit datelor Metro, cea mai mare trecere o au produsele alimentare (72 la suta), fata de produsele nealimentare (28 la suta), iar clientii cei mai fideli vin din mediul de afaceri.

Mr. Bricolage la Sibiu

Un investitor puternic de pe segmentul bricolaj este asteptat la Sibiu. Lantul de magazine de Mr. Bricolage a anuntat recent ca va deschide 30 de unitati pe piata romaneasca pe termen lung, inclusiv la Sibiu, cel mai probabil in sistem franciza. Investitia totala a companiei este de aproximativ 220 milioane de euro.

“Vizam in primul rand orasele mari, dar am putea deschide si unitati de dimensiuni mai mici in orase medii sau mici”, a declarat Vlad Pacea, directorul de marketing al Mr. Bricolage pentru Romania. Compania Brico Expert, care detine franciza Mr.

Bricolage, va dezvolta reteaua de magazine intr-un ritm de doua unitati noi pe an, avand deja achizitionate mai multe terenuri, in Bucuresti si in provincie.Mr. Bricolage ocupa locul trei in Franta, pe domeniul amenajarilor.

Carrefour in stand by

Orasul Sibiu este luat in calcul pentru dechiderea unui hipermarket Carrefour, dupa cum au declarat reprezentanti ai companiei franceze. Carrefour si-a propus sa inaugureze in acest an trei hypermarketuri, unul la Ploiesti si doua la Iasi, in urma unei investitii totale de 60 de milioane de euro.

Strategia Carrefour este de a deschide noi magazine in orasele cu peste 150.000 de locuitori, potrivit oficialilor companiei. Pe lista se afla mai multe orase, reprezentantii Carrefour confirmand, pentru moment, intentia de a construi la Sibiu un hypermarket.

„Sibiul, avand o populatie de peste 150.000 de locuitori, este in atentia noastra”, a confirmat Andreea Mihai, director marketing la Carrefour Romania, care a precizat ca nu poate oferi mai multe detalii in acest moment. Carrefour Romania a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de aproape 609 mil.

euro, in crestere cu 39 la suta fata de 2005, dupa ce, anterior, grupul francez publicase o valoare a vanzarilor pe piata romaneasca. de 536 mil. euro, in 2006.

Posibil Mall pe spatiul unei intreprinderi

Independenta SA, societate de traditie din Sibiu, se pregateste pentru divizare, lucru estimat de reprezentanti ai companiei sa se produca in circa doua luni. Actionarii independenta SA au aprobat inca din adunarea generala din august, anul trecut, divizarea societatii in doua firme pe actiuni fara activitate de productie si o a treia, care ar continua activitatea.

Potrivit strategiei independenta SA, cele doua societati fara activitate ar urma sa fie vandute, pe piata Rasdaq, cu toate activele care includ un teren de 9 hectare, cu constructii, amplasat in centrul orasului. Investitorii interesati de cladirile si terenurile independenta, vor trebui sa achizitioneze pachetul majoritar la una sau la ambele societati fara activitate, care vor fi create.

Independenta a primit mai multe oferte de vanzare a terenului si a cladirilor aferente, pe care le detine in zona centrala a orasului Sibiu, potrivit unei surse din conducerea companiei.

Printre cele mai importante proiecte inaintate de investitori, referitor la valorificarea activelor imobile ale independenta, este unul de peste 400 de milioane de euro ce include constructia a 1.200 de apartamente, doua blocuri de birouri de cate 15 etaje si un shopping center.

Investitia apartine unui consortiu international de firme, care l-a desemnat pe arhitectul Vladimir Grigorov sa obtina un plan urbanistic zonal (PUZ), pentru proiect. „Proiectul a fost prezentat Comisiei de urbanism a Primariei si Comisiei monumentelor istorice.

Este o afacere exclusiv privata, de 4-500 de milioane de euro, care prevede construirea a 1.200 de apartamente, a doua cladiri de birouri inalte si o contructie mai mare, un shopping center cu cinematografe si alte facilitati”, a spus arhitectul Grigorov.

Mall de la Atlassib

Grupul Atlassib, controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea, pregateste doua investitii in centre comerciale, in tara, din care unul va fi la Sibiu, iar altul la Bucuresti. Grupul a anuntat ca va construi in zona de veste a orasului Sibiu, in apropiere de aeroport, un mall care se va numi Airport Shopping Center. Mall-ul se va intinde pe 45.000 de metri patrati.

Prin comparatie, centrul comercial din Bucuresti, se va construi pe un teren de 38.000 de metri patrati, valoarea investitiei fiind estimata intre 20 si 25 de milioane de euro.

Sibiu, in vizorul Praktiker

Praktiker ar putea deveni al doilea mare actor de pe piata de bricolaj, care deschide un hypermarket la Sibiu, dupa austriecii de la bauMax. Primarul din Selimbar, Dan Maricuta, anunta discutii privind constructia unui magazin Praktiker langa Selimbar.

De asemenea, austricii de la bauMax au fost convinsi la lansarea magazinului propriu, din cadrul complexului comercial European Retail Park Sibiu, ca vor fi „vecini” cu cei de la Praktiker. In plus, pe mai multe canale media online exista anunturi de angajare pentru personal Praktiker, la Sibiu. Oficialii Praktiker nu au dat inca detalii despre investitia de la Sibiu.

Praktiker a deschis primul magazin de pe piata locala in toamna anului 2002, in imediata apropiere a Metro Cash & Carry din Voluntari.