Prefectul de Alba a aratat in sprijinul solicitarii sale ca, in cazul ambelor comune, utilizarea terenurilor se face cu costuri apreciabile ale lucrarilor, fapt pentru care considera ca proprietarii acestora trebuie sa poata beneficia de sprijin financiar acordat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Criterii considerate indeplinite

De asemenea, conform prefectului, Vintu de Jos si Salistea indeplinesc criteriile enuntate in actul legislativ ce delimiteaza asezarile rurale defavorizate, din zona montana. Este vorba de Ordinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, nr. 355/2007 prin care au fost stabilite respectivele conditii.

Potrivit actului legislativ amintit, “zonele montane defavorizate sint acele zone, care se caracterizeaza prin limitarea considerabila a posibilitatilor de utilizare a terenului si prin cresterea apreciabila a costurilor lucrarilor acestuia, datorate: existentei unor altitudini medii de peste 600 m, care determina conditii climatice deosebit de dificile, al caror efect este scurtarea substantiala a sezonului de vegetatie sau prezentei la o altitudine medie intre 400 si 600 m, care determina conditii climatice dificile, a unor pante medii de peste 15%, care fac imposibila mecanizarea sau necesita utilizarea unor echipamente specifice costisitoare”.