Casa Albastra este de multa vreme marul discordiei intre cele doua mari muzee sibiene: Muzeul National Brukenthal si Complexul National Muzeal Astra. O problema care luna acesta ar putea costa Muzeul National Brukenthal aproape un milion de euro, daca CNM Astra nu elibereaza spatiile de obiectele de patrimoniu depozitate acolo.

ZIARUL de Sibiu va prezinta in exclusivitate ce se afla in spatele Casei Albastre, un loc in care nici prea multi muzeografi nu au intrat.

Saptamana acesta se implineste o luna de cand Sabin Luca, directorul general al Muzeului National Brukenthal anunta ca institutia pe care o conduce a primit din partea Ministerului Culturii si Cultelor, in urma unui imprumut de la Banca Europeana de Dezvoltare, peste 800.000 de euro pentru reabilitarea Casei Albastre, restaurare care ar trebui sa inceapa pana in luna iulie.

Acolo, Complexul National Muzeal Astra mai are depozitate peste 37.000 de obiecte de patrimoniu, pe care nu are unde sa le duca. Ambele parti asteapta o solutie din partea Consiliului Judetean, iar Corneliu Bucur, directorul Astra, venea atunci si cu propunerea trecerii vechiului sediu al Bibliotecii Judetene ASTRA in posesia muzeului.

Conform Mirelei Cretu, sef de sectie in cadrul Muzeului Civilizatiei Transilvanene Astra, aproximeaza ca in Casa Albastra ar mai in jur de 40.000 de obiecte de patrimoniu, in afara celor celor care tin de Muzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus” si care au fost deja mutate in Casa Artelor.

Sunt obiecte de patrimoniu unice pentru istoria tarii nostre depozitate in zece incaperi ce poarta sigilii pe usi. Multi muzeografi din Sibiu nu au pasit niciodata in aceste incaperi. Gasim aici de la obiecte de port popular pana la unelete agricole si obiecte de olarit. Stau impartite pe camere. In unele sunt insirate iile, cojoacele, itarii si tot ce mai tine de portul popular.

In alta camera stau oalele, farfuriile, urcioarele si blidele. Toate marturii ale identitatii neamului romanesc. Sunt foarte frumoase si inghesuite. Mai impresioneaza camera obiectelor din lemn si obiectelor de gospodarie. Toiege, jucarii de lemn, fuse, cani, potire, decare, furci, coase, greble, cosuri impletite. Nici aici nu au conditiile necesare depozitarii unor astfel de obiecte.

"Depozitele sunt foarte aglomerate. In primul rand un depozit trebuie sa asigure conditiile de microclimat si trebuie suspus unor legi speciale, ori aglomeratia care este acolo blocheaza caile de acces, in caz de incendiu, spre exemplu”, spune Valeriu Olaru, directorul general adjunct al CNM Astra.

La cat de multe si de impresionante sunt ar putea umple oricand Piata Mare fara probleme, sau ar putea constitui baza unor sute de expozitii pe multi ani de acum inainte. Multe dintre aceste obiecte stau impachetate in cutii de carton sau lazi de lemn si asteapta sa fie transportate. Fiecare dintre ele este important, fiecare dintre ele ne reprezinta ca neam.

Multe dintre aceste obiecte au intrat in colectiile CNM Astra in perioada 1905 - 1950, si constituie ceea ce s-a mai putut recupera din vechiile colectii ale Asociatiunii Astra. „Sunt marturii unice ale culturii unei civilizatii. Toate sunt obiecte de patrimoniu” mai pune Mirela Cretu.

Nimic nou sub soare

In mare nu s-a schimbat nimic de acum aproape o luna. Complexul National Muzeal Astra a mai mutat din obiecte in Casa Artelor, insa cea mai mare parte a obiectelor tot nu au unde merge. De partea cealalta, Muzeul National Brukenthal este din ce in ce mai presat ca timpul se scurge si ei trebuie sa inceapa lucrarile de reabilitare. "Ei (CNM Astra n.r.) muta mereu cate ceva dar inca nu au o solutie pentru majoritatea obiectelor. Am avut o discutie saptamana trecuta cu presedintele Consiliului Judetean care ne-a asigurat ca se face tot posibilul pentru rezolvarea situatiei.

Inca nu s-a gasit solutia finala, noi presam cat putem pentru ca avem si noi problemele noastre”, a declarat ieri Gheorghe Ban, directorul Muzeului National Brukenthal. Se asteapta in continuare o solutie si una rapida.