O parte din bordurile de beton scoase de pe trotuarele Bistritei au fost descoperite ieri de reporterul Romaniei libere in curtea secretarului Primariei. Incurcandu-se in declaratii, reprezentantii administratiei au afirmat fie ca bordurile au fost vandute, fie ca acestea au fost folosite la alte amenajari.

Mii de borduri de beton au fost inlocuite in municipiul Bistrita incepand de anul trecut, iar destinatia vechilor borduri a ramas o enigma pentru bistriteni. Misterul a fost dezlegat partial ieri, cand reporterul "Romaniei libere" a descoperit o parte din borduri pe un teren de pe Valea Ghinzii, apartinand familiei secretarului Primariei Bistrita, Floare Gaftone.

Contactati de Romania libera, reprezentantii administratiei au dat din colt in colt, venind cu mai multe explicatii contradictorii.

Dupa ce purtatorul de cuvant al Primariei, Mihai Rusti, a declarat ca bordura extrasa de pe strazi nu s-a vandut, fiind folosita la amenajarea unor parcari din municipiu, primarul democrat Vasile Moldovan l-a contrazis, declarand practic ca Rusti nu era la curent cu deciziile primariei si ca, dupa o jumatate de an de la extragere, bordura s-a vandut persoanelor fizice interesate.

La randul sau, directorul Directia de Administrare a Domeniului Public (DADP), Ioan Cretiu, a confirmat ca secretarul municipalitatii, Floare Gaftone, a cumparat 600 de borduri de la DADP la pretul de 20.000 de lei vechi bucata. Toate cele trei declaratii se bat, insa, cap in cap.

Daca primarul a declarat telefonic ca bordurile s-au vandut la sase luni dupa ce au fost extrase, Cretiu a declarat ca bordurile s-au vandut imediat. Ulterior, acesta si-a inchis telefonul.

Floare Gaftone nu a fost de gasit in primarie pentru a explica situatia, aceasta deplasandu-se cu o masina a primariei la terenul personal, unde a fost surprinsa de echipa unei televiziuni locale, imediat dupa ce la administratia locala au inceput sa sune telefoanele.

Achizitie controversata

Prefectul Ioan Szilagyi a declarat ca toate materialele refolosite provenite din strazile din municipiu ar fi trebuit sa fie scoase la licitatie, daca nu erau refolosite de primarie. Declaratia prefectului este sustinuta si de consilierul municipal Dan Molnar (PNL), care ne-a declarat ca nu exista nici o hotarare a Consiliului local care sa reglementeze situatia bordurilor reciclabile.

"stiu ca de exemplu toate bunurile din patrimoniul primariei care se claseaza se vand cu acordul Consiliului Local. Personal stiam ca bordurile sunt recuperate de DADP, depozitate si ca urmeaza sa fie refolosite".