Reconcilierea romano-maghiara e ceruta de ziaristii din cele doua tari

Pornind de la faptul ca anul in curs a fost declarat „Anul european al egalitatii de sanse”, in perioada 8-11 iunie 2007 s-a organizat in Maramures prima editie a Simpozionului International „SOS Minoritatile - Presa romaneasca din Ungaria, Presa maghiara din Romania”.

Initiativa i-a apartinut jurnalistului Ioan Romeo Rosiianu care, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures, al Consiliului Local Baia Mare si al primarie Ocna Sugatag a reusit sa puna la aceeasi masa - intr-o premiera absoluta - reprezentantii de frunte ai presei si societatii civile romanesti din Ungaria cu cei ai presei si societatii civile maghiare din Romania.

Chiar daca proiectul de parteneriat initiat de Rosiianu a fost boicotat de consilierii PRM si UDMR (?!) in CJ Maramures si CL Baia Mare, jurnalistii prezenti le-au dat o adevarata lectie de democratie europeana si de toleranta acestora.

Autoritatile judetului Maramures - un adevarat exemplu de colaborare interetnica, un judet care are peste 20 de proiecte, parteneriate si infratiri cu zone si localitati din Ungaria - au sprijinit aceasta premiera absoluta.

Grosul manifestarilor s-a desfasurat in comuna Ocna Sugatag, o comuna in care ponderea populatiei o reprezinta 51% romanii si 47,5% maghiarii si al carei primar este independentul Mihai Ivasiuc, de fiecare data ales din primul tur de scrutin.

Referatele prezentate au vizat indeosebi situatia romanilor din Ungaria, precum si reflectarea relatiilor romano-maghiare in presa din ambele tari.

Din ele s-a desprind concluzia ca autoritatile din cele doua tari europene nu trateaza cu atentie deosebita aceste problematice, exemplul cel mai bun fiind incalcarea flagranta a parteneriatelor si protocoalelor semnate intre cele doua tari in 2003 si 2005.

Prin urmare, in spiritul european al tolerantei, toti participantii au semnat o Scrisoare Deschisa care a fost adresata politicienilor aflati la conducerea celor doua state. Ea va ajunge curand pe birourile celor doi presedinti, ale celor doi premieri si ministri de externe, urmand a fi adusa si la cunostinta Parlamentului European si a Consiliului Europei.

Participantii spera ca politicienii sa dea imediat curs celor recomandate si sesizate de ei, astfel incat asperitatile nefiresti existente inca intre cele doua tari europene sa dispara definitiv si irevocabil.

Un prim semnal pozitiv al acestei manifestari este chiar faptul ca in ultima decada a acestei luni Comitetul de Specialitate pentru Colaborarea in Problemele Minoritatilor Nationale al Comisiei Mixte Interguvernamentale de Colaborare si Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Ungara a anuntat ca se va intruni in regim de urgenta.

Va prezentam in continuare Scrisoarea Deschisa care a fost adresata de participantii la prima editie a Simpozionului International „SOS Minoritatile - Presa romaneasca din Ungaria, Presa maghiara din Romania” conducerii politice din Romania si Ungaria.

SCRISOARE DESCHISA

In atentia - Presedintelui Romaniei, Traian Basescu

- Presedintelui Republicii Ungare, Laszlo Solyom

- Primului Ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu

- Primului Ministru al Republicii Ungare, Ferencz Gyurcsany

- Ministrului de Externe al Romaniei, Adrian Cioroianu

- Ministrului de Externe al Republicii Ungare, Dr. Kinga Goncz

Spre stiinta - Parlamentului European

- Consiliului Europei

Prin prezenta avem bucuria sa va informam asupra faptului ca in perioada 8-11 iunie 2007, in judetul Maramures din Romania s-au desfasurat lucrarile primei editii a Simpozionului International „SOS Minoritatile - Presa romaneasca din Ungaria, Presa maghiara din Romania”.

Manifestarea s-a desfasurat sub patronajul Prefectului de Maramures, Bondi Gyongyike, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures, al Consiliului Local Baia Mare si al Primariei comunei Ocna Sugatag, la initiativa lui Ioan Romeo Rosiianu, redactor sef al saptamanalului „Necenzurat”, presedinte al Sindicatului MEDIA Maramures si secretar executiv al Clubului Maramuresean de Presa.

De-a lungul celor patru zile de lucrari au fost prezentate referate si comunicari. Din acestea a rezultat expres faptul ca sunt infinit mai multe lucrurile care ne apropie decat cele care ne despart, ca problemele cu care ne confruntam in viata de toate zilele sunt de departe comune.

Desfasurate intr-un spirit de toleranta, actiunile noastre au subliniat si evidentiat faptul ca putem fi noi insine, ca putem avea unitate in diversitate, ca si-n conceptul european.

De aceea, constientizand faptul ca nu putem face mai nimic de unii singuri si fara sprijinul Dvs, al politicienilor, al clasei politice aflate la conducerea de astazi a Romaniei si Republicii Ungare, va cerem sa finalizati cat mai repede cu putinta dialogul inceput intre parti, in acelasi spirit de toleranta si intelegere.

Va cerem asta pentru ca numai astfel se va putea ajunge la nivelarea asperitatilor nefiresti pe care istoria comuna le-a creat uneori intre natiunile noastre.

Astfel, noi, participantii la aceasta prima editie a Simpozionului International „SOS Minoritatile - Presa romaneasca din Ungaria, Presa maghiara din Romania”, ca urmare a celor prezentate si dezbatute va semnalam urmatoarele:

1 - Va felicitam pentru deschiderea si aplecarea cu si mai multa intelegere a Departamentului pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni fata de problemele cu care se confrunta actualmente romanii din Ungaria.

Demersul dvs este salutar intrucat romanii din Ungaria au nevoie sa fie sprijiniti atat in rezolvarea problemelor cu care se confrunta in viata de zi cu zi, cat si in incercarea lor de a-si pastra identitatea, de a-si conserva valorile proprii.

Demersul dvs este cu atat mai salutar cu cat, recent, la interpelarea adresata de europarlamentarul Dan Sorin Mihalache (inreg. Sub nr.2835 A/17.04.2007 la Camera Deputatilor), prin raspunsul sau, Ministrul de Externe al Romaniei a dovedit superficialitate si necunoastere crasa a problemelor cu care se confrunta in viata de zi cu zi romanii din Ungaria, in incercarea lor de a-si pastra identitatea, de a-si conserva valorile proprii (vezi raspunsul nr. B1-1/6628/02.05.2007), fapt deosebit de grav din punctul nostru de vedere.

2 - Ca urmare a materialelor prezentate in cadrul acestui Simpozion s-a desprins concluzia ca foarte multe din problemele identificate actualmente de catre participanti nu ar mai fi existat daca s-ar fi manifestat mai multa vointa politica de ambele parti, in Romania si in Ungaria, in ceea ce priveste problematica minoritatilor.

Vizam expres aici neaplicarea recomandarilor si prevederilor consemnate in protocoalele semnate cu ocazia sesiunilor a V-a (12 iunie 2003, Sfantu Gheorghe, Romania) si a VI-a (15 decembrie 2005, Batania/Battonya, Ungaria) ale Comitetului de Specialitate pentru Colaborarea in Problemele Minoritatilor Nationale al Comisiei Mixte Interguvernamentale de Colaborare si Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Ungara.

Consideram ca punerea in aplicare si ca respectarea celor identificate de Dvs in cadrul acestor Comisii ar nivela si mai mult relatia dintre minoritatea romaneasca din Ungaria si majoritatea ungara, pe de o parte, pe de alta intre minoritatea romaneasca din Ungaria si Romania.

Absolut acelasi lucru putandu-l spune si in cazul relatiilor avute de minoritatea maghiara din Romania cu majoritatea romaneasca, sau intre aceasta si Ungaria.

Consideram ca transpunerea imediata in practica a celor constatate si consemnate de catre Comisiile in cauza ar imbunatati substantial si relatiile dintre Romania si Ungaria, dar si ca prin ratificarea imediata a Protocoalelor existente spiritul european de „unitate in diversitate” va putea face din cele doua tari un exemplu demn de urmat.

3 - In urma intalnirii informale avuta cu reprezentantul Asociatiei PKU Life Romania, vicepresedintele Laura Petreus noi, participantii la aceasta prima editie a Simpozionului International „SOS Minoritatile - Presa romaneasca din Ungaria, Presa maghiara din Romania” cerem factorilor in drept din Romania si Ungaria sa se implice de urgenta si in problema suferinzilor de fenilcetonurie (PKU), oameni care intampina mari greutati, care lupta sa supravietuiasca si sa traiasca demn in aceste momente, din cauza birocratiei existente.

4 - Va cerem sa dati curs acestei Scrisori Deschise, sa va deschideti si Dvs mai mult la dialog. De dragul minoritatilor si majoritatilor din Romania si Ungaria. Cu atat mai mult cu cat anul in curs este si „Anul European al Egalitatii de sanse”, cu atat mai mult cu cat ambele tari sunt tari europene.

In speranta ca veti da curs imediat celor prezentate mai sus, va multumim anticipat si ne exprimam convingerea ca veti avea in noi niste parteneri adevarati de dialog, niste parteneri in masura sa sublinieze toate realitatile si progresele care se fac actualmente, precum si pe cele care se vor face in aceasta directie.

Cu multumiri, semnam prezenta urmatorii:

- Ioan Romeo Rosiianu, organizator, scriitor si ziarist, redactor sef al saptamanalului „Necenzurat”, presedintele Sindicatului MEDIA Maramures, secretar executiv al Clubului Maramuresean de Presa - Baia Mare, Romania;

- Marian Ilea, scriitor si ziarist, editorialist al cotidianului „Glasul Maramuresului”, Baia Mare, Romania;

- Adrian Szelmenczi, coordonator proiect minoritati Agentia de Monitorizare a Presei, membra Reporteri fara Frontiera - Bucuresti, Romania;

- Eva Iova, redactor sef „Foaia Romaneasca” din Ungaria - Jula/Gyula, Ungaria;

- Ambrus Attila, presedinte al Uniunii Jurnalistilor Maghiari din Romania - Brasov, Romania;

- Karacsonyi Zsigmond, presedinte executiv al Uniunii Jurnalistilor Maghiari din Romania - Targu Mures, Romania;

- Mihaela Bucin, prof. univ. Universitatea din Seghedin/Szeged - Ungaria;

- pr. David, consilier cultural la Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria - Jula/Gyula, Ungaria;

- Veres Istvan, ziarist, redactor sef la „Szatmari Magyar Hirlap” din Satu Mare, Romania.

Redactat in 9 - 10 iunie 2007 la Ocna Sugatag, Maramures, Romania.