Noul studiu va fi unul foarte complex, iar realizarea acestuia va dura intre 6 luni si un an, timp in care Kronochem - firma din cadrul grupului Kronospan prin care se face, de fapt, investitia - nu va putea “misca” absolut nimic.

Studiu platit de toate partile interesate

La intilnirea de ieri, de la Primaria Sebes, au participat autoritatile locale, reprezentantii agentiilor judeteana si regionala de mediu, dar si medicii de la Centrul de Medicina si Sanatate din Cluj, care au realizat primul studiu si care vor trebui sa il refaca.

Interesant este ca reprezentantii Kronospan nu au fost invitati la discutii, primarul Sebesului, Alexandru Dancila, explicind ca discutia a fost una de specialitate, cu cei care au facut studiul. “Am vrut sa vedem datele care au stat la baza studiului initial si sa facem niste verificari suplimentare. Este foarte important sa avem un studiu mult mai detaliat, mult mai complex.

Urmeaza sa purtam o discutie si cu cei de la Kronospan, pentru ca si ei sint la fel de interesati ca si noi sa rezulte un studiu corect”, a declarat Alexandru Dancila. Tocmai din aceasta cauza va fi discutata posibilitatea ca studiul sa fie platit de toate partile interesate. In fuctie de complexitate, costul unui astfel de studiu este intre 10.000 si 40.000 euro.

Studiu complex

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, Vasile Todea, a declarat ca s-a stabilit deja cu doctorii ce se asteapta de la acest nou studiu. Acesta va trebui sa cuprinda statistici, date despre evolutia starii de sanatate a populatiei preluate inclusiv de la medicii de familie si, in plus, vor exista o serie de chestionare speciale.

Practic, acesta va trebui sa arate daca starea de sanatate a populatiei a avut de suferit din 2000, cind a fost deschisa prima fabrica de formaldehida, pina in prezent si va trebui sa arate si influentele existente, in conditiile in care poluarea din Sebes este una complexa.

“Trebuie sa elucidam aceasta problema, pentru ca in Sebes este o adevarata psihoza (...) Raspunsurile trebuie sa fie legale. Evaluatorii trebuie sa se poata baza pe acestea pentru a da un verdict, pentru ca in final responsabilitatea legala revine evaluatorilor”, a declarat Vasile Todea.

El a mai spus ca, pina cind acest studiu nu va fi gata, firma nu va putea face nimic din punct de vedere legal, in sensul realizarii investitiei.

Lovitura grea

In lipsa directorului Kronochem, care este plecat din tara, directorul de productie al Kronospan, Adrian Bacila, a vorbit despre influenta pe care aceasta decizie o poate avea asupra fabricii.

El a aratat ca fara noua fabrica de formaldehida productia risca sa devina nerentabila, asa cum s-a intimplat si in cazul MD Fratti, firma care a construit de fapt fabrica de la Sebes, pe care Kronospan a cumparat-o.

El a spus ca decizia in privinta a ceea ce se va intimpla va fi luata de Consiliul de Administratie, din care fac parte reprezentantii asociatilor, Consiliul Director care conduce la nivel local fabrica neavind puterea de a lua o decizie atit de importanta. Actionarii ar putea lua decizia intreruperii activitatii, partial sau total, in functie de calculele de rentabilitate pe care si le va face.

S-a intimplat si in iarna, cind o capacitate de productie a fost inchisa temporar din cauza pretului prea mare al lemnului.

Directorul de productie a aratat ca vechea fabrica nu acopera necesarul de formaldehida pentru intreaga productie de placi PAL si MDF de la Sebes, pentru fiecare dintre aceste doua tipuri de placi fiind necesare cite 30.000 tone de formaldehida anual, acum productia fiind putin peste jumatate din cantitatea totala necesara.

Bacila spune ca fara noua investitie, Kronospan risca sa aiba soarta MD Fratti, adica sa produca nerentabil, mai ales ca nici preturile nu mai pot fi ridicate, pentru ca firma si-ar pierede o parte dintre clienti si, implicit, ar pierde din cota de piata.

Instanta, ultima solutie

“Nimic nu este exlus. Ce pot sa va spun insa sigur, este ca actionarul general nu va accepta sa mearga in pierdere”, a declarat Adrian Bacila. El a spus ca, in cazul unei eventuale intreruperi a activitatii, va insista in Consiliul Director ca oamenii sa fie pastrati, deoarece “o echipa formata trebuie retinuta”, dar a spus ca totul depinde de durata.

Pe de alta parte, el a spus ca este foarte probabil sa se incerce ajungerea la o intelegere cu factorii responsabili deoarece “nu este normal ca in acest moment, cind este acceptat un studiu la un anumit nivel, sa fie reintors si cerut un studiu mai amanuntit”. Consiliul Director asteapta sa vada care sint motivatiile oferite si cit de tare “se tin” acestea.

Adrian Bacila a mai mentionat ca, apoi, va avea loc o discutie, iar daca nu se va ajunge la o intelegere pe cale amiabila, nu este exclusa ajungerea in instanta, chiar daca acest lucru nu este de dorit.

Discutii despre referendum

In privinta referendumului, cerut insistent de participantii la dezbaterea publica si promis de autoritati, primarul Alexandru Dancila a spus ca, la jumatatea lunii, va avea loc o intilnire cu consilierii locali pe aceasta tema.

In ultima sedinta de consiliu local, s-a stabilit sa se ceara analize si masuratori independente, care sa arate gradul de poluare rezultat ca urmare a activitatii Kronospan. In intil-nirea din aceasta luna, se doreste luarea unei decizii referitoare la organizarea sau nu a referendumului si, eventual, stabilirea unei date la care acesta sa aiba loc.