In data de 14 mai a.c., in jurul orei 8 dimineata, salariatii din schimbul I au primit fluturasii privind situatia salariala din luna anterioara. Multi dintre ei s-au sesizat ca, desi in luna respectiva au realizat planul in medie cu 20 procente mai mult decit cu o luna inainte, salariul era la fel si in multe situatii mai mic.

Initial agitatia s-a produs in grupuri restrinse, unde fiecare isi spunea nemultumirea asupra faptului ca lor nu li se comunica nici cit au de facut in unitatea de timp - ora, zi de lucru sau lunar - pentru salariul de baza negociat si nici alte date concrete - cum ar fi timpii de lucru pe faze de productie - pentru a-si putea calcula cit au realizat din planul lunar.

Astfel, indicele de indeplinire a planului este la libera apreciere sau vointa a celor care stabilesc cuantumul salariilor. O alta nemultumire viza modul de calcul al sporurilor obtinute prin negocierile sindicale, care nu erau acordate raportat la timpul de lucru prestat, ci la gradul de indeplinire a planului.

Cum, in conditiile de lipsa de transparenta a normelor, marea majoritate a muncitorilor sint declarati la sfirsitul lunii ca fiind sub plan cu pina la 40% si chiar mai mult, proportional cu procentul de indeplinire a planului erau acordate si sporurile respective.

In ziua de 14 mai, dupa pauza de masa, cind discutiile au continuat si in prezenta liderei de sindicat pe fabrica, la etajul II al cladirii lucrul nu a fost reluat imediat, oamenii cerind ca directorul societatii sa vina pentru a-i asculta si a le raspunde la intrebari.

ITM da dreptate sindicalistilor

Sindicalistii, cu sustinerea Federatiei Sindicatelor din Confectii si Tricotaje, au sesizat starea de fapt de la Ariesul Conf la Inspectoratul Teritorial de Munca Alba, cu solicitarea de a verifica situatia si sa le fie comunicata pozitia institutiei raportat la reglementarile legale.

In raspunsul transmis sub numarul 6247/ 17.05.2007 Federatiei Sindicatelor, se mentioneaza: “In urma controlului efectuat de inspectorii din cadrul ITM Alba la Ariesul Conf SA s-a constatat faptul ca se confirma aspectele sesizate de dvs.

Astfel, din verificarea dovezilor de calculare a drepturilor salariale aferente perioadei martie-aprilie 2007 s-a constatat faptul ca angajatorul nu calculeaza in mod corect sporul de vechime, sporul de fidelitate, respectiv sporul pentru munca suplimentara, in sensul ca aceste sporuri se calculeaza la salariul realizat de fiecare salariat, calculat in functie de indicele de realizare a normei, si nu la salariul de baza, asa cum prevede Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007 - 2010 si Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate”. Sindicatului i se mai comunica faptul ca s-a dispus ca masura obligatorie calcularea sporurilor in conformitate cu prevederile contractuale, respectiv la nivelul salariilor de baza.

Esalonul doi riposteaza dur

Lidera sindicatului din Ariesul Conf, Ana Fornade, ne-a comunicat ca, in urma derularii evenimentelor, directorul societatii, Cornel Burlan a declarat ca va plati oamenilor drepturile cuvenite fara nici o retinere, daca se confirma ca modul de calcul a fost eronat.

In schimb, alte detalii privind pasii facuti in acest sens nu au mai fost comunicate ulterior, astfel ca oamenii asteapta sa primeasca zilele urmatoare fluturasii pe luna trecuta pentru a vedea daca s-a facut ceva.

In schimb, dupa cum ne-a relatat lidera de sindicat, a intrat in actiune esalonul doi din conducerea societatii, care a intreprins actiuni ce seamana mai degraba a intimidare si chiar amenintare la adresa sindicalistilor si activitatii desfasurate de ei.

Astfel, sefa de sectie, Iuliana Nandra, a intocmit pentru conducerea societatii o “Informare” prin care se arata ca lidera de sindicat, in timpul pauzei de masa din data de 14 mai, le-ar fi zis oamenilor sa nu inceapa lucrul pina nu vine directorul in sectie sa le dea explicatii. Initiativa sefei de sectie nu a ramas fara consecinte.

Lidera de sindicat ne-a relatat zilele trecute ca ajutorii de maistri si muncitori din sectia de la etajul II au fost chemati pe rind sa dea declaratii la serviciul Personal al fabricii referitor la derularea evenimentelor din ziua de 14 mai.

La rindul sau, directorul tehnic, Mariana Terhes, a intocmit Referatul inregistrat cu nr. 3470/ 04.06.2007, prin care informa despre faptul ca lidera de sindicat, Ana Fornade, in zilele de 28 si 29 mai, s-a prezentat la locul de munca, desi pentru zilele respective avea cerere pentru ca in perioada respectiva sa desfasoare activitati sindicale.

Sindicalista nu gaseste alt sens respectivului document decit ca fiind rautacios, daca nu cumva tendentios. Aceasta afirma ca asemenea situatii se intimpla in mod frecvent si au fost acceptate tacit de directorul Burlan.

Pentru ca cititorul sa inteleaga acest aspect, trebuie mentionat ca lidera de sindicat nu are deloc o situatie privilegiata in fabrica si ea lucreaza direct in productie, la banda. In baza reglementarilor in vigoare, un numar de 5 persoane din conducerea sindicatului au lunar la dispozitie, cu plata in regie, 5 zile pentru a desfatura activitate sindicala.

Cum probleme in care trebuie sa se implice sindicatul apar si neprevazut, uneori lidera fiind solicitata chiar de directorul societatii pentru a participa la discutii sau alte sedinte, s-a convenit sa se tina o evidenta a fractiunilor de timp afectat activitatii sindicale, dar scriptic sa fie cumulat si evidentiat in pontaj ca zile intregi.

Ana Fornade declara ca, de obicei, ramin nu doar ore, ci zile intregi neutilizate si neevidentiate in pontaj ca activitate sindicala, tocmai pentru ca, lucrind la banda, lipsa de la locul de munca perturba fluxul de lucru.

Aceasta mai spune ca, nu o data, s-a intimplat ca ea a ramas la lucru dupa orele de program tocmai pentu a recupera ceea ce nu a reusit sa faca datorita solicitarii la activitatea sindicala.

Directorul “Stare de necesitate”

Contactata de noi pentu a afla cum justifica initiativa intocmirii referatului cu pricina, directorul tehnic, Mariana Terhes a fost foarte vehementa in sustinerea ideii ca ar fi vorba despre “abuz”.

Abuz in ce sens, am intrebat noi? Ca femeia a mers la lucru la banda, desi avea document ca ea lucreaza pentru sindicat? Directoarea spune ca astfel sindicalistele isi creaza premizele cistigarii unor bani prin munca in acord in timpul afectat muncii sindicale. Parca prea grijulie a devenit dintr-o data directoarea Terhes fata de sindicat si nici nu miroase a buna intentie.

Din cite ni s-a spus, dinsa stia despre modalitatea de lucru asupra careia s-a convenit si doar acum a facut referat.

Referitor la concluziile “anchetei” ce se desfasoara, directoarea Terhes afirma ca nu stie in ce stadiu se afla, dar, “mi se pare ca inca se mai cerceteaza”.

Cu privire la temperamentul directoarei Terhes ne-am format o anumita opinie si noi in cadrul convorbirii telefonice, cind aceasta a devenit dintr-o data foarte agitata, desi intrebarile adresate de noi au fost comode si netendentioase. De altfel, lidera de sindicat ne relata ca aceasta adopta adesea o astfel de atitudine, i-am spune, prapastioasa.

Bunaoara, atunci cind incearca sa convinga oamenii sa mearga la lucru in zilele libere sau peste program, ea invoca “starea de necesitate”, or se stie ca nici seful statului nu poate invoca o asemenea situatie oricind.