Un clujean de 26 de ani, fan infocat al echipei Steaua si simpatizant al CFR-ului, a murit la inceputul acestei saptamini dupa ce a fost batut crunt de mai multi suporteri ai Universitatii Cluj. Unul dintre liderii galeriei „studentesti“ s-a lansat cu aceasta ocazie in afirmatii dure la adresa suporterilor „feroviari“.

Violenta in afara tribunelor

Incidentul in urma caruia Bencze Istvan si-a gasit sfirsitul a avut loc vinerea trecuta in fata localului High Fligh de pe strada Dorobantilor, cu o zi inainte de ultima partida a Universitatii Cluj impotriva echipei Minerul Lupeni. Istvan era insotit de mai multi prieteni in acea seara.

La o alta masa din local, mai multi suporteri ai „Sepcilor Rosii“, ce purtau fularele echipei preferate, cintau de zor, sarbatorind promovarea in Liga 1. Nimeni nu stie exact de la ce a pornit intregul scandal.

Una dintre ipotezele care circula in rindurile suporterilor „studentilor“ indica faptul ca Istvan, vazut de multe ori pe stadionul din Gruia si infocat suporter stelist, „ar fi facut «caterinca» de proaspata promovare a echipei Universitatea Cluj“.

Ipoteza politistilor sustine ca la plecare grupul de persoane din care facea parte si Istvan nu a vrut sa achite nota de plata, moment in care intre ei si ospatarii localului s-ar fi iscat un scandal, iar suporterii „studentilor“ ar fi intervenit de partea chelnerilor. N-a lipsit mult pina cind scandalul a luat amploare, fiind amplificat de consumul excesiv de alcool.

Istvan a iesit afara din bar, moment in care suporterii echipei universitare au tabarit pe el. „L-au lovit cu pumnii si cu picioarele, au sarit pe el ca niste animale, chiar si cind era cazut pe jos“, isi aminteste un prieten de-al lui Istvan, cu lacrimi in ochi. Istvan a ramas la pamint intr-o balta de singe.

Un taximetrist aflat in apropiere a ramas incremenit la vederea intregului incident, anuntindu-si colegii prin statie. Potrivit martorilor, politistii au ajuns la locul incidentului mult prea tirziu, dupa circa 25 de minute de la tragedie. „Politistii care au ajuns la fata locului nici macar n-au fost anuntati prin statie, cu toate ca noi am sunat la 112.

Ei patrulau pur si simplu prin zona“, sustin exasperati prietenii lui Istvan.

A murit dupa 3 zile de coma

Istvan Bencze a fost transportat in stare critica la spital, unde a fost supus de urgenta mai multor interventii chirurgicale. Era pur si simplu desfigurat si avea nenumarate traumatisme in zona abdomenului si pe miini si picioare. Starea lui de sanatate s-a inrautatit treptat, in ciuda eforturilor medicilor.

Luni dupa-amiaza, Bencze Istvan a decedat dupa ce a stat in coma de gradul IV timp de 3 zile. In cursul zilei de ieri, aproximativ 50 de cunoscuti l-au condus pe Istvan pe ultimul drum. A fost inmormintat in lacrimile celor prezenti, care nu-si pot explica ce s-a intimplat. „Nu pot sa inteleg de ce a murit el. Nu pot sa cred ca totul s-a intimplat din cauza unei echipe de fotbal.

Asa ceva nu se poate, nu sintem animale“, sustine Rares Mezesan, un prieten apropiat. Amicii lui Istvan au aprins ieri luminari la locul in care tinarul a fost batut.

In cursul zilei de marti, Parchetul de pe linga Tribunalul Cluj a emis un mandat de arestare preventiva pe numele lui Emil Calin Muresan, de 20 de ani, din Cluj-Napoca, cel care, potrivit autoritatilor, ar fi dat lovitura fatala. Potrivit autoritatilor, tinarul este un suporter infocat al gruparii de pe „Moina“.

Replici socante marca Rj

Incidentul de vinerea trecuta a marcat profund lumea fotbalului clujean. Unul dintre liderii galeriei „Sepcilor rosii“, Mircea Cenan, alias RJ, sustine ca singurul sau regret in legatura cu acest caz este legat de „tovarasul meu, care este acum la suferinta“.

De asemenea, Cenan a lansat amenintari dure la adresa fanilor echipei din Gruia, amenintari pe care, insa, monitorul a ales sa nu le publice, pentru a nu inflama si mai mult spiritele. De cealalta parte, unul dintre liderii galeriilor echipei din Gruia, Mihai Domsa, a acceptat sa ofere declaratii publice in legatura cu acest caz.

Potrivit lui Domsa, „victima nu facea parte din galeria oficiala, insa am inteles ca era simpatizant al echipei“. „Indiferent de aceste aspecte, consideram ca e regretabil ce s-a intimplat. Transmitem condoleante tuturor celor apropiati lui si promitem ca vom tine un moment de reculegere in public prima data cind vom avea ocazia.

Parerea mea personala este ca nimic nu justifica pierderea unei vieti omenesti, cu atit mai putin rivalitatea dintre doua echipe. Cei care au facut asa ceva nu merita numele de om. Nu conteaza daca ar fi fost sau nu suporter CFR-ist, nu conteaza daca ar fi avut discutii in contradictoriu sau nu, nu conteaza nimic atunci cind o viata de 26 de ani se stinge“, sint cuvintele lui Domsa.

Incercare de pace intre galerii

De asemenea, liderul galeriei "feroviare“ afirma ca, "in ceea ce priveste declaratiile lui Mircea Cenan, chiar daca nu le-am auzit personal, credem ca, din pacate, se inscriu in linia binecunoscuta a acestui nucleu dur din galeria «U»-ista.

Cita vreme nu vor fi luati la raspundere si nu vor plati cum ar trebui sa plateasca toti cei care sint implicati direct in orice act de agresiuni si toti cei care instiga la agresiuni, lucrurile nu se vor opri aici. Niciodata n-am fost de acord cu violenta, niciodata nu ne-au interesat excesele de «ultras», intotdeauna am mers la stadion ca sa ne sustinem echipa.

Daca in continuare vom fi agresati si provocati, e foarte posibil sa ajungem sa reactionam. Nu dorim sa se intimple acest lucru si cei care sint platiti sa asigure ordinea au, probabil, o ultima ocazie de a face ce trebuie facut in directia asta“, sustine Domsa.

Acesta a mai tinut sa precizeze ca inca nu a primit raspunsul din partea sefilor galeriei Universitatii Cluj cu privire la propunerea facuta intr-o intilnire de la Prefectura, cind liderii suporterilor CFR i-au invitat la discutii pe reprezentantii galeriei „universitare“ pentru a pune capat violentelor.

Lucian Danciu - Presedinte "U“ Cluj:

"E foarte trist ce s-a intimplat, e trist de fiecare data cind cineva moare. Nu sint, insa, de acord cu legarea numelui clubului sportiv de tot ce se intimpla in oras. Pe baiatul pe care l-au arestat sint de acord sa-l trateze ca pe un cetatean oarecare. Mesajul lui RJ nu reprezinta un mesaj al clubului fata de CFR Cluj.

Atitudinea noastra a fost mereu una pacifista si consider ca intre cele doua cluburi a existat si exista un respect reciproc.“