O fundatie germana, Bauhaus Kolleg vine zilele acestea in Sibiu pentru a schimba radical in bine cateva dintre cele mai aglomerate si uitate spatii din Sibiu, de la malurile Cibinului pana la spatiul din vecinatatea Teatrului National „Radu Stanca” sau spatiul din spatele Garii.

Daca centrul istoric si zona centrala a Sibiu a facut tema reabilitarilor si intenselor pregatiri pentru Capitala Culturala, rezultatul fiind binecunoscut, in Sibiu exista numeroase alte spatii foarte agomerate care se prezinta deplorabil.

Incepand de ieri si pana la sfarsitul acestei saptamani ele se vor schimba radical sub mana spacialistilor in urbanism ai Fundatiei Bauhaus Kolleg din Germania.

Mai exact este vorba despre terenul viran din spatele Teatrului National „Radu Stanca” (fosta berarie), o portiune a raului Cibin de langa Piata Cibin, strada Avram Iancu, Piata Unirii si spatiul traversat de locuitorii cartierului Gusterita din spatele Garii.

Proiectul se numeste "Speculations on space” si este realizat de specialisti in urbanism, de la ahitecti la designeri si antropologi sositi la Sibiu din toata lumea.

"In contextul schimbarilor din Sibiu atat la nivelul mediului urban cat si al institutiilor culturale, proiectul “Speculations on Space” incearca sa prezinte aceste transformari creand imagini ce activeaza noi experiente in diferite zone ale orasului.

Scopul proiectelor este acela de a crea reflectii alternative asupra spatiului, oferind locuitorilor Sibiului posibilitatea de a-si exprima opiniile despre modificarile sociale, politice si urbane ce se petrec in orasul lor” arata reprezentantii Bauhaus Kolleg.

De pe Marte pe orasul in rama

Spatiul din spatele teatrului sibian va suferi cele mai vizibile schimbari. Aici, spre exemplu, se va derula Operatiunea Marte, adica tot spatiul va fi curatat si pavat cu zgura, culoarea rosie a acestui material amintind simbolic de Planeta Rosie.

Asta pe de o parte, pentru ca pe cealalta parte reprezentantii fundatiei germane au luat deja legatura cu mai multi sibieni impatimiti ai sporturilor urbane, urmand sa menajeze zilele acestea si un spatiu pentru biciclete, skatere si alte asemenea sporturi.

In fine, nici zidurile caramizii si aflate in paragina nu vor scapa nemodificate, pentru ca ele vor deveni Casa Amintirilor, toti sibienii care isi mai amintesc cum arata candva acest loc fiind invitati sa deseneze pe ziduri imaginea proiectata in mintea lor. Lucrarile au inceput de ieri si se vor finaliza la sfarsitul acestei saptamani.

Pe langa Piata Berariei amintita mai sus, locuitorii strazii Avram Iancu sunt invitati sa isi orneze ferestrele cu propria impresie asupra Capitalei Culturale, transformand astfel strada in Orasul in Rama. Alte proiecte sunt deja in desfasurare in intreg Sibiul. „Magazinul temporar si independent” cum este numit unul dintre ele invitand sibienii la un targ.

Cine ofera un obiect primeste la schimb un altul, probabil oferit de altcineva mai devreme, si asa mai departe intr-un schimb simbolic ce tine la nesfarsit. Oricine este interesat de proiectul Bauhaus Kolleg poate lua parte la proiect.

“Speculations on space” a demarat in Sibiu la sfarsitul anului trecut cand reprezentantii Bauhaus Kolleg au explorat Sibiul in cautarea spatiilor favorabile pentru intentiile lor de schimbare. Partea sibiana a proiectului este doar o sectiune a intregului proiect care s-a desfasurat deja la Luxemburg, Capitala Culturala Europeana sora a Sibiului.

Rezultatele de la Sibiu vor face obiectul unor publicatii realizate la finalul lunii viitoare.