Inca o generatie de sacrificiu: 15 studenti, absolventi ai Sectiei de Jurnalism de la UBB-Cluj au ramas de caruta cu licenta, dupa ce au fost fortati de regulamentul intern al universitatii sa renunte la sustinerea unui examen restant.

Asta dupa ce un examen din sesiunea de iarna, la materia Politici Publice, predat de profesorul american Emery Dalesio, la care a picat o mare parte din anul 4, a fost programat pentru restantieri la o zi dupa prima data de examen. Acest lucru este interzis de regulamente, mai ales ca studentii care dadusera examenul nici nu stiau daca au promovat sau nu.

Drept urmare, studentii au refuzat sa se prezinte, si, in urma unor discutii avute cu profesorul respectiv si cu conducerea facultatii, examenul ar fi trebuit sa fie reluat, a treia oara, in sesiunea extraordinara pentru studentii terminali. Numai ca regulamentul nu permite sustinerea de 3 ori a aceluiasi examen in acelasi an de studiu.

Aproximativ 15 absolventi ai sectiei de Jurnalism din cadrul Facultatii de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPA) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai

(UBB) nu vor putea deveni licentiati decat in februarie, din cauza faptului ca echipa manageriala a facultatii cu pricina nu cunoaste regulamentele UBB-ului.

Studentii restantieri ai unui examen cu un profesor american, Emery Dalesio, au aflat ieri, adica in ziua pro-gramata a examenului, ca nota nu mai poate fi luata in considerare, fiind cea de-a treia la aceeasi materie in anul universitar 2006-2007.

Toate acestea in conditiile in care, cel de-al doilea termen de examinare a fost fixat ilegal, la o zi dupa examenul oficial, studentii refuzand sa se prezinte. "Notele au fost afisate intre 12 si 1 noaptea. Nici nu se stia cine a picat examenul", a mai spus una dintre studentele afectate de decizie, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, fiind in an terminal.

"Profesorul Dalesio este american, nu stia de regulamentele noastre. Ne-am intalnit cu decanul Catalin Baba si cu seful de catedra Ilie Rad si ei au spus ca nu e nici o problema, se poate da examenul inainte de licenta", a declarat o alta studenta, C., care insa a dorit sa isi pastreze anonimatul la randul ei, pentru a evita eventualele repercusiuni.

Studenta a mai spus ca nimeni din conducerea facultatii nu a putut fi contactat pentru a se discuta situatia creata si ca, secretara decanului ar fi spus ca "domnul decan nu stia regulamentul", ea fiind cea care a trebuit sa-l anunte. Totusi prevederile Regulamentului de functionare a activitatii didactice este in vigoare din 14 aprilie 2003 si este afisat pe site-ul UBB.

Actul prevede, la articolul 16, o iesire din acest fel de situatii: "In cazul studentilor din an terminal, care au cel mult doua examene restante din semestrele anterioare, Consiliile Profesorale ale facultatilor pot decide organizarea unei sesiuni de restante inaintea perioadei de inscriere la licenta", spune actul.

"Eu nu am vazut si nu am auzit de un astfel de act. Nu s-a intrunit nici un consiliu profesoral. Cine are un astfel de act sa mearga cu el sa-l arate decanului!", a precizat si purtatorul de cuvant al UBB-ului Cristina Nistor.

Explicatii lipsa

Nici decanul FSPA, Catalin Baba nu a putut fi contactat ieri, avand telefonul inchis inca de dimineata, nici seful de catededra, Ilie Rad, acesta din urma fiind plecat din tara.

Incidentul vine la doar un an dupa ce, sub aceeasi conducere, licenta studentilor din promotia precedenta a fost periclitata, comisia acordand note dupa bunul plac si afisand ilegal in urma scandalului de presa iscat, notele oficiale, modificate de 2 ori. Studentii au depus atunci un memoriu la Comisia de Etica a Senatului UBB, insa demersul lor s-a lasat fara sanctiuni.