Georgeta Gavris: Am vazut ca unii lideri ai PSD cum ar fi Marian Vanghelie, cer sanctionarea a doi vicepresedinti ai PSD, Victor Ponta si Vasile Dancu.

Cristian Diaconescu: Nu sanctioneaza nimeni pe nimeni, nu e momentul acum sa ne tinem de sanctiuni in PSD. Am auzit ca organizatia de Bucuresti a luat o decizie, sunt nemultumiti de declaratiile unor vicepresedinti.

E bine ca se uita cu atentie inspre cei care poarta mesajele PSD, oricum va fi o tema de discutie pentru Biroul Permanent pentru ca este un semnal clar venit din partea unei organizatii si cele doua persoane sunt vicepresedinti ai partidului.

Daniel Meze: In ultima vreme fostul premier PSD, Adrian Nastase, este tot mai vizibil, si-a lansat si o carte. Credeti ca mai poate sa joace in prim-planul scenei politice romanesti?

Cristian Diaconescu: A-l scoate pe Adrian Nastase de pe scena politica ar fi o aberatie si o aiureala absoluta impotriva oricarui sens al democratiei. Un politician daca are ceva de spus este dreptul lui sa o faca si obligatia celorlalti sa ii dea posibilitatea sa o faca.

Daniel Meze: PSD il va oferi o tribuna lui Adrian Nastase de la care sa vorbeasca?

Cristian Diconescu: Nu neaparat mai mult sau mai putin decat avem eu sau presedintele Mihai Bar sau orice alt membru al PSD. Daca reusim sa obtinem increderea membrilor nostri si increderea cetatenilor Romaniei este meritul nostru si trebuie salutat, acest lucru trebuie folosit si nu impiedicat.

Daniel Meze: Daca ar fi sa comparati guvernul Nastase cu guvernul Tariceanu din punctul de vedere al performantei ce ati spune?

Cristian Diconescu: Guvernul Nastase a dus tara in NATO, a dus tara in UE si a dus la o crestere economica de 8% care are o remanenta atat de mare incat se resimte si acum. Cand cineva va spune ca aceste decizii au fost impotriva Romaniei atunci voi critica guvernul Nastase.

Si guvernul Tariceanu a luat decizii bune, dar trebuie sa recunoastem, inclusiv Calin Popescu Tariceanu trebuie sa recunoasca, ca are zone de vulnerabilitate.

In primul rand agricultura, este zona in care am facut foarte mult zgomot, dar am reusit sa pierdem bani, am reusit sa suparam trei sferturi din agricultorii tarii, dam subventii sub nivelul admis de UE, iar absorbtia fondurilor europene este zero ca si in alte zone.

Daniel Meze: Atunci de ce il mai tineti in brate pe Tariceanu? De ce nu votati o motiune de cenzura, dumneavoastra sprijiniti acest guvern prin faptul ca nu il dati jos, daca nu sunteti impotriva lui sunteti cu el.

Cristian Diaconescu: Da sigur putem sa ne gandim asa, desi intrebarea poate fi pusa si in oglinda, de ce nu aduceti PD-ul la putere?... In primul rand votul pentru guvernul Tariceanu II a fost dat pe propunerea de restructurare pe care a facut-o premierul in legatura cu structura guvernamentala.

Daca el si-a asumat eliminarea PD-ului de la guvernare este treaba lui nu este treaba noastra sa aducem PD inapoi la guvernare. Guvernul Tariceanu a avut cateva luni in care ar fi fost necesar sa aplice cel putin masurile hotarate in urma evaluarii Comisiei Europene din noiembrie 2006. Aceste masuri trebuiau luate pana la raportul de tara din 28 iunie 2007.

Evaluarea Comisiei Europene va fi baromentrul. Pe baza acestei evaluari vom lua o decizie si in toamna vom hotari.

Daniel Meze: Dar eu nu am inteles de ce ati vorbit de accederea PD-ului la guvernare si nu ati vorbit de asumarea guvernarii de catre PSD, pentru ca sunteti cel mai mare partid din parlament.

Cristian Diaconescu: Nu ne putem asuma guvernarea cu vreunul din partidele care acum se afla la guvernare, nici cu PNL, nici cu PD. Cu UDMR sau cu PC nu avem o majoritate...

Georgeta Gavris: De ce nu mergeti tot pe o formula de guvern minoritar ca si actualul guvern?

Cristian Diaconescu: In acest moment este o mare buluceala in zona de opozitie, toata lumea vrea in opozitie, iar cei de la putere traiesc senin...

Daniel Meze: Nici PSD nu prea vrea la putere...

Cristian Diaconescu: Nu si este absolut normal, PSD ar trebui sa se asocieze la putere pe o platforma de guvernare si nu pe discutii. Nu am identificat un partid care sa mearga impreuna cu noi pe temele noastre de guvernare, iar pe de alta parte este nefiresc ca PSD sa plateasca acum nota de plata a unui guvern falimentar. Absolut falimentar.

Daniel Meze: Dar de ce nu faceti demersuri sa dati jos acest acest guvern falimentar?

Cristian Diaconescu: Nu fac demersuri de a sprijini un alt partid care tot la putere se afla.

Daniel Meze: Sprijiniti-va pe dumneavoastra... adica luati dumneavoastra fraiele tarii.

Cristian Diaconescu: Tara nu este un cal, este un concept complicat si complex, iar fraiele puterii se i-au prin mijloacele democratice. Mijloacele democratice nu permit PSD sa intre la guvernare... Solutia ar fi ca buna credinta si seriozitatea tuturor partidelor in ideea de a reusi sa creeze un proiect. Sa genereze un proiect politic care sa ajute Romania, pe o lista de prioritati.

Noi am facut in 2003 si 2004 acel „to do list”, o lista cu ce e de facut. Sa punem sapte, opt teme, dincolo de doctrina, care trebuiesc puse in aplicare. Sa ne punem de acord pe o lista de interes national, daca nu alegeri... Noi avem o relatie conflictuala in politica care are si o latura telenovelistica...

Georgeta Gavris: Pe care o gustam, care ne place, asteptam episodul urmator... pe vremea guvernarii Nastase nu prea se puneau lucruri...

Cristian Diaconescu: Pe vremea guvernarii Nastase nivelul de trai era cel care era, acum ne uitam la telenovele, dar asta nu ne baga nimic in traista... Acum cand presedintele si premierul vorbesc de schimb cu valize de bani, noi vorbim de coruptia lui Adrian Nastase. Suntem fericiti ca avem scandal.

Dar in momentul in care romanii vor intelege ca ceea ce se intampla acum are un efect direct in nivelul lor de trai, sa ne fereasca Dumnezeu. Deocamdata inertial economia merge, deocamdata nu stim ca am pierdut din banii europeni pe care nu stim sa il luam.

In momentul in care romanii vor intelege ca nivelul lor de trai cade dramatic pentru ca niste baieti mai mult sau mai putin destepti isi fac linistiti afacerile si fac bani oferind circ in loc de masuri, in momentul acela sa ne fereasca Dumnezeu.

Daniel Meze: Pe fondul gafelor actualei guvernari, de ce nu creste PSD in sondaje? Un partid aflat in opozitie, culmea, a scazut in loc sa creasca.

Cristian Diaconescu: Deci cum va spuneam in opozitie e o mare buluceala. Iar in opozitie ne confruntam cu partide care atunci cand vorbim de fonduri sunt la putere, cand e vorba de declaratii politice sunt in opozitie. PSD nu are nici genul de retorica populista care acum zboara in toate directiile in Romania. Sunt unii lideri politici care scot teancul de bani si impart la biserici.

Oameni buni, daca nu luam acest pachet de indivizi si nu ii scoatem in afara spectrului politic vom avea o problema.

Daniel Meze: Desi PD este la putere la nivelul serviciilor deconcentrate de la nivel local, are grija ca la nivel central sa fie vazut ca partid de opozitie si in acelasi timp lipeste de PSD eticheta de partid care sustine actualul guvern si care, implicit, este la guvernare.

Cristian Diaconescu: Eu cred ca decizia presedintelui Boc de a formaliza separarea in Alianta DA este un gest normal si este un gest coerent. Prin acesta lucrurile se vor clarifica. Nu este normal ca noi sa intram intr-o cooperare politica oarecum impotriva naturii atata timp cat este o Alianta la guvernare votata de parlament.

Cand vorbim de un parteneriat principial cu un alt partid este clar ca acel partid trebuie sa fie liber de oblogatii politice.

Daniel Meze: PSD Bihor, prin vocea presedintelui Mihai Bar, a avut o pozitie in favoarea sustinerii pe fata a guvernului Tariceanu, iar in schimb ar dori sa primeasca posturi in cadrul serviciilor deconcentrate, de unde ar trebui sa plece reprezentantii PD.

Cristian Diaconescu: Eu nu as fi de acord sa i-au un algoritm politic si sa-l inlocuiesc cu un alt altgoritm politic. Urmeaza sa decidem, vom vedea. Discutam de asocierea la o putere in care eu nu cred, pe care nu o sustin politic ca si demers al PSD. Problema e cand tragem linie si sa nu mai continuam cu aceasta schimbare a oamenilor de fiecare data cand se schimba puterea.

Cata vreme repetam acelasi cerc vicios al nenorocirii carierelor a mii de oameni pentru simplul fapt ca au fost numiti intr-o perioada inseamna ca nu s-a schimbat nimic. Decizia se va lua in Comitetul Executiv National, vom hotari tinand seama de parerile tuturor si votand.

Georgeta Gavris: Cum ati gasit PSD-ul din Bihor?

Cristian Diaconescu: Foarte bine, din punctul meu de vedere sunt foarte dedicati, din pacate au ranile unei relatii extrem de dure cu puterea locala din Bihor, PD - UDMR. Fata de specificitatea acestui judet va trebui noi de la centru sa fim mult mai atenti si sa-i sprijinim mai bine

Daniel Meze: PSD Bihor a avut tot timpul probleme in a castiga puterea locala.

Nu a cucerit niciodata Primaria Oradea, presedintia CJ Bihor a ajut-o o singura data, cum vedeti responsabilizarea filialei pentru a scoate un rezultat cat mai bun la alegeri? Iar daca nu vor avea un rezultat bun sa spuneti, si asta ar fi valabil si la nivelul central al partidului, „domnilor prezentati-va demisia in alb”!

Cristian Diaconescu: Inainte de a judeca organizatiile locale trebuie sa ne judecam pe noi de la nivel central. PSD are o problema in a castiga alegerile in orasele mari. Practic diferenta este facuta de cinci sau sase orase mari. Sa stiti ca in acest moment niciun partid nu isi poate identifica strict electoratul.

Georgeta Gavris: Care ar fi marea realizare si marea deziluzie pentru PSD in ultima perioada de timp?

Cristian Diaconescu: Principala realizare este pastrarea unitatii partidului. Principala nerealiare este ca nu am reusit sa aratam oamenilor ca avem un mesaj cert si ca suntem o alternativa. In aceasta perioada de doi ani si jumatate ne-am aflat intr-o criza continua. Este foarte greu ca pe timpul bataliei sa construiesti biserici.

Am avut foarte multe miscari in cadrul partidului, este un partid foarte mare si extrem de complex. Miscarile bruste sunt mai greu de digerat.

Georgeta Gavris: Este Mircea Geoana presedintele potrivit petru acest partid?

Cristian Diaconescu: Da, este presedintele potrivit, argumentul fiind alegerea pe care oamenii au facut-o la congres.

Daniel Meze: Ca si reprezentant al noii generatii de politicieni care este vazut bine de presa si de celelalte partide, ce ati simtit personal cand l-ati vazut pe Mircea Geoana alaturi de Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor pe scena, la miting, cu ocazia referendumului?

Cristian Diaconescu: Deci Ion Iliescu este presedintele de onoare al PSD, hotarat, decis si aprobat de congres. Din acest punct de vedere orice alt comentariu al unui membru de partid, inclusiv al meu, este de prisos.

In al doilea rand in momentul in care ne-am angajat in campania pentru referendum trebuia sa punem un accent mult mai serios pe explicarea a ceea ce acuzam noi in functionarea institutiei prezidentiale. Orice politician trebuie sa se invete sa-i stea bine langa oricine. Nu judecam pe aspecte emotionale aceste lucruri.

Daca judecam pe aspecte emotionale vom avea lideri emotionali care ori genereaza emotii, ori speculeaza emotiile. Va asigur ca liderii emotionali au si o agenda proprie. Sa nu va pacaliti, imaginea pe televizor e bidimensionala, imaginea reala e tridimensionala.

Caseta

Intrebari fulger

Daniel Meze: Care este ultima carte citita de dumneavoastra, cand ati citit-o si care a fost autorul?

Cristian Diaconescu: Am cumparat de la targul de carte, cu un autor colectiv, o carte numita „O suta de gafe istorice”. M-a pus foarte mult pe ganduri demostratia cu privire la Cristofor Columb care s-a dovedit intradevar un foarte bun propagandist si un zero la capitolul concret.

Daniel Meze: Cati regi a avut Romania si care au fost acestia?

Cristian Diaconescu: Unu, doi, trei... nu stiu, trei cred.

Daniel Meze: Cred ca patru.

Georgeta Gavris: Caracterizati scurt pe urmatorii oameni politici:

Cristian Diaconescu:

Marko Bela - pragmatic

Corneliu Vadim Tudor - pragmatic

Dan Voiculescu - adecvat momentului

Calin Popescu Tariceanu - un lider interesant

Bogdan Olteanu - stie sa fie politician de varf, dar si un bun coleg

Theodor Stolojan - nu-l cunosc

Adrian Videanu - stie sa fie si bun coleg si bun politician

Vasile Blaga - este un om de la care poti invata

Traian Basescu - un personaj complex

Ion Iliescu - o persoana care impune respect

Viorel Hrebenciu - un om despre care s-a vorbit mult mai rau decat merita

Mircea Geoana - omul cu care lucrez de 12 ani

Ioan Rus - este unul dintre putini care isi respecta angajamentele luate public

Marian Vanghelie - presedintele organizatiei de Bucuresti