Cei 27 de tineri sibieni s-au achitat cum nu se poate mai bine de primul hop in calea doborarii recordului mondial de cel mai lung meci de baschet. Simularea de 24 de ore s-a incheiat fara nici un incident neplacut. In plus sunt campioni nationali in ce priveste durata unui meci de baschet.

In urma partidei vor fi selectate cele doua echipe care vor intra in teren pentru a juca baschet timp de 72 de ore. Au fost peste 6.000 de aruncari si ambele echipe au reusit sa marcheze in jur de 1.000 de puncte

Sambata dimineata. Ora 9:30. 27 de tineri se aduna in fata Salii Transilvania. Pentru ei urmeaza 24 de ore de foc, in care isi vor testa limitele, pentru prima data cu adevarat. Pe parchetul Salii Transilvania se antreneaza jucatorii de la CSU Sibiu. Idolii generatiilor de suporteri care anima fiecare meci disputat acasa de echipa lor favorita.

Odata adunata „trupa de soc”, antrenorul Flaviu Stoica, presedintele Asociatiei „Al 6-lea jucator”, Claudiu Hila si Ilie Mitea, directorul OPC si unul dintre cei mai infocati sustinatori ai acestui eveniment fara precedent in Romania incep o sedinta tehnica. Continua sa lucreze cu moralul celor care au in fata 24 de ore de foc.

O nimica toata in comparatie cu recordul de 72 de ore, insa fara indoiala un pas dificil. Adio ciorba de burta, adio cartofi prajiti si prajituri scaldate in frisca. Primul pas spre doborarea recordului, o alimentatie corecta. Micul dejun dispare rapid in burtile infometate ale jucatorilor. Branza, rosii, oua si multa glucoza.

Meniul unui mic dejun ce va prefata o alimentatie cu care nici unul dintre jucatori nu a fost obisnuit. Cu burtile oarecum pline, se intra in sala. Pe parchetul care va tine loc de casa si de masa celor 27 de tineri care se pregatesc pentru tentativa de doborare a recordului mondial.

Dupa manual

Dupa luni de sedinte si cercetari, organizatorii au stabilit un grafic de joc extrem de riguros menit sa dozeze la maxim efortul pe care il vor depune jucatorii in teren. Conform graficului, fiecare jucator intra in teren in functie de cat de odihnit este. La fel, cei obositi vor lua loc pe saltelele ce tin locul patului de acasa pe durata simularii.

Primele patru ore trec rapid si destul de usor. Nimic deosebit pana acum. Dupa patru ore, primul jucator intrat in teren trece pe saltea, la programul de somn obligatoriu. Din acest moment, datele problemei se schimba. E greu sa dormi cand zece jucatori alearga permanent in la 2-3 metri de tine si bat incontinuu mingea. Odihna este insa obligatorie.

Cine nu reuseste sa adoarma se va vedea fata in fata cu opt ore obositoare inaintea urmatoarei pauze de somn. Asa ca fiecare jucator apeleaza la fel de fel de artificii: dopuri de urechi, prosoape peste ochi sau mp3-playere care sa faca uitat sunetul mingii izbite de parchet.

Plictiseala si caldura

Daca in teren lucrurile merg ceas, pe margine e mai complicat. Caldura din sala te face sa transpiri. Iar pana la urmatoarea intrare in teren mai sunt 10-20 de minute care pot deveni plictisitoare, in lipsa unor altfel de activitati. Asa ca imediat se pune pe roate o bursa a gazetelor care trec din mana in mana. Optimismul compeneseaza insa toate aceste neajunsuri.

Disciplinati, cei 27 de tineri respecta fiecare pas ce trebuie facut pentru doborarea recordului. Nu stramba din nas nici la a treia portie de pui cu orez, nici nu pitesc merele care trebuie sa manance. Cu totii si-au dat seama ca determinarea este cuvantul cheie pentru un asemenea eveniment.

Cosurile curg si la un panou si la altul, iar la final de meci, pe tabela sunt inregistrate aproape 2000 de puncte. Putin pentru niste profesionisti, multe pentru o mana de tineri care au alergat incontinuu 24 de ore. Fiecare dintre cei 27 de tineri a jucat in jur de 16 ore. Finalul meciului vine ca o descatusare. E primul pas pe care l-au trecut. Urmatorul pas ii va duce in Cartea Recordurilor.

Reguli de joc: Pe toata durata tentativei de doborare a recordului, nici unul dintre jucatori nu poate parasi suprafata de joc in afara timpilor de pauza. Toti cei 24 de jucatori primesc cate 5 minute de pauza la fiecare 60 de joc efectiv. Masa se ia pe marginea terenului, la fel si somnul.

Pe parchet, pe marginea terenului, vor fi amplasate mai multe saltele, pe care jucatorii se vor putea odihni. In rest, jocul se desfasoara conform regulamentului de baschet. Pe langa jucatori, echipa de organizatori are in grija hrana, tabela si foaia de joc precum si graficul de schimbari, „Biblia” acestei tentative de doborare a recordului mondial.