Un soldat voluntar de la o unitate militara din Jucu s-a impuscat ieri in inima cu arma din dotare, un pistol-mitraliera, in timp ce isi desfasura serviciul de patrulare. In 2004, un alt soldat s-a impuscat in gura la aceeasi unitate militara!

Anchete paralele

Lantul sinuciderilor in rindul tinerilor continua la Cluj. Dupa ce acum 2 saptamini doua surori gemene si-au pus capat zilelor spinzurindu-se de un copac in Parcul Belvedere, ieri un alt tinar, de 20 de ani, s-a sinucis, cu ajutorul unui pistol-mitraliera. Tinarul era soldat voluntar la o unitate militara din Cluj.

Incidentul s-a petrecut ieri, in jurul orei 12.40, la UM 1489 Cluj. Ovidiu Saracut, necasatorit, s-a impuscat mortal cu pistolul-mitraliera, in timp ce efectua serviciul de paza in interiorul unitatii. Colegii soldatului au reactionat imediat la auzul focului de arma, s-au deplasat la locul incidentului si au anuntat Serviciul de Urgenta, care nu a putut decit sa constate decesul tinarului.

Procurorii Parchetului Militar Cluj fac cercetari in acest caz, iar de ancheta interna se ocupa o comisie a Corpului IV Armata Teritorial „Maresal Constantin Prezan“, condusa de seful de stat major general de brigada Eugen Gheorghioiu.

A doua sinucidere in 3 ani

Ovidiu Saracut a fost incadrat ca soldat voluntar la UM 1489 in decembrie 2006. Tinarul si-a satisfacut stagiul militar la aceeasi unitate militara pina la momentul angajarii si s-a ocupat de aceeasi misiune, cea de paza.

Generalul Maior Ioan Ciupei, comandantul Corpului IV Armata Teritorial „Maresal Constantin Prezan“, a declarat pentru monitorul ca un astfel de incident nu s-a mai petrecut la nici una dintre unitatile militare afiliate Corpului IV de cel putin 2 ani si jumatate, de cind este comandant aici.

Totusi, la aceeasi unitate militara a mai avut loc un incident de acest fel in septembrie 2004, cind soldatul Nagy Szilard Dumitru, militar in termen, a fost gasit decedat in apropierea postului de santinela unde isi efectua serviciul de garda. Cercetarile de atunci au stabilit ca tinarul s-a impuscat mortal in gura cu arma din dotare.

„Este un incident regretabil, am ordonat comisiei sa cerceteze cauzele si imprejurarile savirsirii evenimentului. Cert este, pina acum, ca militarul s-a sinucis. Motivul urmeaza sa fie stabilit“, a precizat Ciupei. Ovidiu Saracut locuia in chirie in localitatea Apahida, impreuna cu inca trei colegi de-ai lui.

Maestrul Militar Radu Muresan ne-a declarat ca soldatul a fost supus unui test psihologic, in urma caruia a fost declarat apt pentru serviciul militar si pentru efectuarea serviciului de garda cu armament si munitie de razboi.