Cele 33 de miliarde de euro care au ca destinatie Romania din partea UE incita spiritele investitorilor, europeni si ei. Italienii si francezii si-au anuntat interesul pentru productiile bio si, mai ales, pentru turism.

Italienii prospecteaza Romania

Primii care au tintit turismul si productia de fructe de padure, lapte si ciuperci au fost italienii. In cursul saptaminii trecute, la Bucuresti, firme din toata tara, inclusiv citeva clujene, s-au intilnit cu reprezentantii oficiali ai regiunii Abruzzo din Italia, sub patronajul Departamentului Economic al Ambasadei Italiei la Bucuresti.

Clujenii, in general importatori si distribuitori de produse italiene, cautau solutii si produse noi pentru a le introduce pe piata clujeana.

Legaturile Clujului cu aceasta regiune sint mai vechi, dar de aceasta data, in urmatoarele 2 luni, managerii italieni vor prospecta Romania, inclusiv Clujul, pentru a-si stabili noile zone de investitii, mai ales in productia de bunuri alimentare in forma primara si in turism. „Avem legaturi destul de bine consolidate cu Transilvania de Nord-Vest, cu Clujul indeosebi dupa Timisoara.

Pentru ca productia de alimente specifice zonei noastre nu putea tine pasul in realizarea materiei prime, am fost nevoiti sa importam produse naturale. Si am importat din aceasta regiune lapte, fructe de padure si ciuperci“, a spus Marco Verticelli, reprezentant al Regiunii Abruzzo din Italia.

El a mentionat ca oamenii de afaceri italieni din Abruzzo se orienteaza spre gasirea de terenuri care sa le permita productia de leguminoase in sistem bio si vor sa faca acest lucru in Romania. Mai mult, tintesc si turismul romanesc.

In acest sens, de la inceputul lunii septembrie, regiunea italiana va avea deschis in Bucuresti un punct de reprezentare, unde firmele italiene isi vor expune produsele, vinurile, brinzeturile, salamurile si dulciurile, iar managerii romani ii vor putea contacta astfel, in mod direct, in intilniri „business to business“.

Clujul, momentan, importa

„Vreau sa import conserve din Italia si chiar vinuri. Piata vinurilor in Cluj nu e tocmai bine dezvoltata. Se merge mult pe consumul de bere sau de tarie din alcool. Gustul rafinat al vinurilor pare sa se fi pierdut in Cluj, dincolo de faptul ca e o piata segmentata si dificila“, spune Adrian B., distribuitor de produse alimentare.

El spune ca pina acum a exportat inspre Italia ciuperci salbatice. „Am vindut foarte bine hribele, cam 40 de euro per kilogram, si am importat conserve de ciuperci, la aproape 3 euro borcanul de 400 de grame. Pentru romani e mai putin profitabil, dar e o sursa de venit. Din afacerea asta, traiesc, doar in cazul meu, circa 10 familii si merge bine.

E prea scump sa importi tehnologie si sa obtii avize. Legile se schimba mereu. Preferam sa exportam materie bruta. Profitul e in medie de 30% din suma rulata intr-un sezon“, mai spune Adrian B.

Clujul ar putea profita de banii pe care UE ii aloca pentru a dezvolta ferme de productie de fructe de padure - acesta a fost mereu avertismentul oficialilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Inca nu ne putem lauda cu ferme solide in domeniu, ci doar cu incercari sporadice si inca timide. Singurii care exploateaza aceste resurse sint oficiile Directiei Silvice.

Ei le si comercializeaza si au mereu standuri la tirguri precum Foresta, care s-a desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute in Cluj, la pavilioanele ExpoTransilvania.

Piata ramine mica in Romania. Potrivit specialistilor, piata pentru aceste produse in zona si in tara este data de cunoscatori si de curajosi. Are o crestere constanta de minim 10% pe an, insa peste 30% se orienteaza spre export.

Cu ochii pe agroturism

„Agroturismul e o ramura care se dezvolta foarte bine si pentru noi este sansa de a promova produsele locale pentru care avem nevoie de materia prima. Practic, ne-am dezvoltat o industrie alimentara foarte avansata in zona si vrem sa ne promovam aceasta identitate prin turism.

Vom iesi pe piata romaneasca cu oferte de agroturism in regiunea noastra, pentru ca are un succes din ce in ce mai mare“ - Marco Verticelli, reprezentant Regiunea Abruzzo.