Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis a initiat, nu demult, o actiune de verificare a apei potabile din fantanile publice forate la adancimi intre 100 si 200 de metri. Au fost analizate probe de la zece fantani din zona centrala, Aradului, Bucovina si Dacia. Analizele au respectat normele prevazute de legislatia in vigoare, iar buletinele de laborator au indicat ca apa este buna de baut.

In acest fel, DSP Timis a infirmat zvonul potrivit caruia apa de la forajul din Piata Unirii nu este buna de baut, ea fiind potabila si neprezentand incarcatura bacteriologica.

Scaderea nivelului panzei freatice din cauza secetei are efecte asupra nivelului apei din fantani si poate avea, implicit, efecte dramatice asupra calitatii vietii populatiei.

Totusi, fantanile si panza freatica din Timisoara nu sunt afectate de poluare sau de lipsa precipitatiilor, pentru ca forarile pentru fantanile care deservesc populatia se fac la adancime mare, care variaza intre 100 si 250 de metri.

"In cazurile de poluare sau de seceta, primul afectat este stratul superficial al panzei freatice, care se afla la 15-20 de centimetri, in

functie de morfologia solului, dar care nu este utilizat decat in scopuri tehnologice", a declarat Gheorghe Arsi, inginer geolog in cadrul Directiei Apelor Banat.

In viziunea sa, calitatea apei este data de adancimea la care se foreaza, astfel incat, cu cat panza freatica este la o adancime mai mare, apa este mai buna, fiind ferita de poluare sau de alti factori externi. In cazul panzei freatice de suprafata, in conditii de lipsa a precipitatiilor, nivelul scade, iar concentratia in produs poluant este mai mare.

Un caz aparte il constituie fantana din Piata Unirii din Timisoara, care a mai fost inchisa din cauza concentratiei prea mari de fier. "Initial, fantana a fost forata la 160 de metri si avea o concentratie foarte mare de sulf si elemente terapeutice.

Din cauza vechimii, panza freatica s-a colmatat, debitul a scazut foarte mult si s-a impus executia unui foraj nou in apropiere, dar s-a facut greseala ca s-a mers la o adancime de 480 de metri, iar filonul freatic nu a mai fost acelasi, schimband, implicit, si compozitia apei", a dezvaluit geologul.

In ultimii ani, la Timisoara s-a forat pentru 60 de fantani publice