Baroneasa a efectuat, simbata, o vizita in judetul Alba, pentru a vedea cum a evoluat sistemul de protectie a copilului. Cunoscuta anterior ca unul din cei mai duri critici la adresa Romaniei in privinta situatiei copiilor aflati in institutii de ocrotire, Emma Nicholson a avut acum numai cuvinte de lauda.

Ea s-a declarat entuziasmata de ceea ce a vazut la Alba Iulia, dupa ce a vizitat o casa de tip familial si doua centre de recuperare a copiilor cu dizabilitati din oras.

Alba Iulia, la nivel UE

In baza unui studiu realizat de Grupul la nivel inalt pentru protectia copilului, baroneasa a declarat ca in Romania mai exista aproximativ 15% din institutiile din domeniu care mai trebuie reformate si a apreciat ca, in doi ani, reforma sistemului de protectie a copilului poate fi incheiata.

In privinta calitatii protectiei copilului in Romania comparativ cu tarile Uniunii Europene, Emma Nicholson a acordat nota opt pe o scara de la unu la zece. Pentru Alba Iulia, nota acordata a fost de 9,5, spunind ca un motiv bun pentru care s-a ajuns la aceasta performanta este ca aici reforma a inceput mai repede decit in alte parti, pentru ca “cineva aici a avut viziune”.

“Pentru mine este o zi foarte buna. Ma simt fericita si norocoasa pentru ca am vazut astfel de realizari excelente”, a declarat Emma Nicholson la finalul vizitei in Alba Iulia. “Calitatea muncii depuse aici este exceptionala.

Nu sint expert in domeniu, sint politician, dar mi-am petrecut o mare parte din viata vizitind servicii publice si private de protectie a copilului, in toata lumea. Am vazut foarte multe, de la lucruri ingrozitoare la lucruri extraordinare. Nu am nici o retinere in a va spune ca activitatea si munca depusa aici sint de cea mai inalta calitate”, a completat Emma Nicholson.

Cu toate ca a vizitat doar noile centre concepute dupa standardele Uniunii Europene, baroneasa s-a aratat convinsa ca nu exista locatii in care serviciile oferite copiilor sa fie sub standarde, deoarece un profesionist nu ar tolera astfel de lucruri.

Program dat peste cap

Aproape intreg programul vizitei, asa cum a fost el anuntat de catre reprezentantii PNL, la invitatia carora Emma Nicholson a venit in judetul Alba, a fost dat peste cap.

Baroneasa a ajuns la Alba Iulia cu o jumatate de ora intirziere, dupa ce masina cu care a venit a fost blocata in trafic timp de mai bine de 20 de minute la intrarea in Sebes, din cauza lucrarilor care se efectueaza pentru repararea drumului.

Apoi a avut o discutie cu Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei, caruia i-a lansat invitatia de a merge la Londra sau la Bruxelles pentru a discuta despre proiecte comune in domeniul protectiei copilului.

Din programul anuntat initial s-a renuntat la vizita la Traseul celor trei fortificatii, baroneasa ratind astfel ocazia de a vedea copii “normali” din Alba Iulia distrindu-se pe cinste in cadrul Festivalului de joaca in aer liber, organizat in premiera la Alba Iulia.

In schimb, ea a vizitat noul centru de recuperare pentru copii din cartierul Ampoi si Centrul “Arnsberg”, pe care baroneasa nu l-a vazut pina acum, desi functioneaza de citiva ani.

Programul a fost dat peste cap si din cauza faptului ca vizita era programata pentru doua zile, dar baroneasa a anuntat ca nu poate sta si duminica, cind ar fi trebuit sa asiste la o slujba greco-catolica si sa viziteze zona Blajului.

“Lipsa de politete”

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, s-a aratat deranjat de faptul ca a aflat din presa despre vizita baronesei Emma Nicholson. “Nu stiu daca este o vizita privata, oficiala sau semi-oficiala. Baroneasa Emma Nicholson este binevenita in Alba Iulia, ca orice cetatean al lumii.

Dar daca este vorba despre o vizita oficiala, mi se parea normal sa aiba o mica discutie si cu primaria si consiliul judetean, pentru ca sintem parteneri in proiectele legate de institutiile de ocrotire pe care am inteles ca le-a vizitat. Cu toate acestea, noi am aflat din ziare... Mi se pare o lipsa de politete din partea celor care au organizat vizita”, a declarat Mircea Hava.

Ca si “contraexemplu”, el a oferit cazul printului Paul de Romania care s-a aflat in trecere prin Alba Iulia si s-a oprit cinci minute la primarie, timp in care s-au si pus bazele a doua proiecte comune.