La ora actuala, in Medias sint sapte imobile revendicate in baza legii 10/2001 si alte citeva conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 94/2000, printre care destul de multe unitati de invatamint. Intr-o situatie speciala se afla Liceul Teoretic "Stephan Ludwig Roth" si Scoala Generala cu clasele I-VIII "Herman Oberth", revendicate de Parohia Evanghelica din localitate.

"Primaria Medias a concesionat cele doua scoli pe o durata de 30 de ani", spune Corina Minciuna, purtatorul de cuvint al Primariei Medias.

Peste 2,5 milioane de lei

In situatia de fata se poate spune ca evanghelicii s-au imbogatit peste noapte. Peste 2,6 milioane de lei noi va primi Parohia Evanghelica, de la Primarie, in cei 30 de ani, pentru concesionarea cladirilor in care functioneaza cele doua scoli.

Foarte important este faptul ca cele doua institutii de invatamint isi pot desfasura activitatea inca 30 de ani de acum incolo, chiar si in aceste conditii. Lacasul de cult a solicitat retrocedarea acestor imobile in urma cu aproximativ 5 ani si a intrat in posesia lor printr-o hotarire judecatoreasca definitiva, in iulie anul trecut.

Renta anuala

Conform deciziei nr. 883/07.07.2006 a comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, evanghelicii au redevenit proprietari ai cladirilor.

Potrivit legii, in cazul imobilelor retrocedate care servesc unor activitati de interes public din invatamint, noul proprietar are obligatia de a mentine destinatia pe o perioada de 5 ani de la emiterea deciziei, contra unei chirii.

In urma negocierilor, Primaria s-a angajat sa plateasca o renta anuala de 57.456 de lei pentru cladirea liceului si 30.499 de lei pentru cea a scolii, in total 87.955 de lei (aproape 880 de milioane de lei vechi).

Scoala nr. 4

O alta unitate de invatamint aflata in curs de retrocedare este Scoala Generala nr. 4, din centrul Mediasului. Cladirile acesteia sint revendicate de Parohia Evanghelica si de reprezentantii Cultului mozaic. "Administratia asteapta o decizie in acest caz, dar, dupa cum se prezinta situatia, se va ajunge tot la solutia concesionarii", crede Corina Minciuna.

Restituiri in natura

In vizorul fostilor proprietari se afla mai multe institutii publice mediesene. Potrivit purtatorului de cuvint al Primariei Medias, Gradinita Nr. 4 a fost restituita in natura, proprietarilor de drept, care sint persoane fizice. Copiii au fost mutati intr-o alta scoala. "Restituite in natura au mai fost Casa Asigurarilor de Sanatate, de pe strada Roth nr. 1, dar si Muzeul Hermann Oberth.

Pe lista revendicarilor sint cabinetele medicale din Piata Regele Ferdinand I nr. 26, care se afla in plin proces, care a fost suspendat, prin neprezentarea partilor in fata instantei", a precizat Corina Minciuna. Pe picior de a fi retrocedate sint Spitalul Municipal Medias, din strada I.G. Duca nr. 33 si Agentia Locala de Ocupare a Fortei de Munca, cerute tot de persoane fizice. La ora actuala, juristii Primariei au aceste dosare in lucru.