Trecerea de la pensii de stat la cele private obligatorii nu il forteaza pe omul de rand la un efort suplimentar. Teoretic, oricine are varsta de pana in 35 de ani trebuie sa aleaga unul din fondurile private autorizate, pana la sfarsitul anului. Daca nu o face, Casa Nationala de Pensii il va repartiza automat.

Analistii spun ca fondurile de pensii private obligatorii vor fi asemanatoare ca oferta. Deci nu prea ai ce sa alegi. In plus, nu vom da banii din buzunar, ci o parte din contributia de pana acum, la asigurarile sociale de stat, se va muta la fondul de pensii private obligatorii.

Esenta reformei in sistemul de pensii este ca pensia de stat va fi inlocuita treptat de pensia privata obligatorie, fara ca pe omul de rand sa il coste ceva in plus. Autoritatile statului vorbesc despre trei piloni ai noului sistem de pensii. De fapt, acesti piloni enigmatici sunt trei tipuri de contributii pentru pensii. Primul, este fondul traditional de pensii de stat.

Acesta va exista in continuare, dar, angajatorii vor plati din ce in ce mai putin catre bugetul asigurarilor sociale de stat. In schimb, angajatorii vor lua din contributia de pana acum, a salariatului, pentru fondul de pensii de stat si o vor redirectiona catre un alt fond de pensii, privat, obligatoriu. Adica cel de-al doilea “pilon”.

Acest fond de pensii privat, obligatoriu, trebuie sa fie ales de catre cel care are un salariu. Daca salariatul nu alege fondul privat pana la 1 ianuarie 2008, Statul va decide pentru el.

In teorie, pentru salariatul cu varsta de pana in 35 de ani, nimic nu se schimba in ceea ce priveste taxele pe care le are de platit. Numai ca, o parte din banii pe care ii dadea pana acum la stat, prin firma unde este angajat, vor merge la fondul privat de pensii.

Iar suma de bani redirectionati catre noul fond privat, va creste odata cu timp, in timp ce pensiile de stat se vor micsora incet - incet.

Din 2008, 2% din contributia de 9,5% pe care o platim acum la asigurarile sociale va ajunge in administrarea fondului privat de pensii obligatorii. Procentul va creste cu cate 0,5% in fiecare an, pana la 6%, intr-un interval de opt ani.

A treia pensie

Interesant este acel pilon numarul trei. Adica fondul privat de pensii facultativ. Cu alte cuvinte, orice roman cu varsta pana in 52 de ani, poate alege sa plateasca lunar o suma de bani, nu mai mare de 15 la suta din venituri, catre un al doilea fond de pensii privat, pentru a isi asigura mai bine batranetile.

Acest lucru nu e o noutate, multi dintre romani alegand sa cotizeze la un fond de asigurari sociale, cu multi ani in urma. Practic, cea de-a doua pensie, cea facultativa, va suplimenta pensia principala. Astfel, potrivit calculelor autoritatilor de la Consiliul de Pensii Private, un om care are un salariu mediu de 20 mil. de lei vechi, ar putea obtine o pensie de 16 mil.

de lei vechi, adica 80 la suta din salariu. Aceasta suma reprezinta, adunat, bani din fondul de pensii de stat, care va fi foarte mic, bani din prima pensie privata, obligatorie si bani din cea facultativa.

Pilonul III a intrat deja in vigoare de la 1 mai. O persoana poate beneficia de pensia privata factultativa cand implineste 60 de ani.

Creste numarul pensionarilor

In prezent, pensia medie la romani este de 380 lei noi si reprezinta mai putin de 40% din salariul mediu net, care e de 941 lei noi. Conform statisticilor, un salariat roman contribuie lunar la sistemul de asigurari sociale pentru 1,24 pensionari. In Romania, circa 19,2% din populatie are peste 60 de ani, iar in 2030, ponderea acestora va urca la 22%, potrivit estimarilor demografice.

In prezent, varsta de pensionare pentru femei este de 58 de ani si o luna, iar pentru barbati, de 63 de ani si o luna. Varstele de pensionare vor creste progresiv. Legea pensiilor mai prevede ca minimul stagiului de cotizare la care o persoana sa poata iesi la pensie sa ajunga, pana in martie 2015, la 15 ani. In prezent, acesta este de 11 ani si doua luni, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Fondurile private vor avea in mana miliarde de lei

Potrivit Ministerului Muncii, in 2008, pilonul II de pensii private obligatorii va avea 2,345 milioane participanti, iar in 2011 numarul participantilor la pilonul II va urca la 3,4 milioane participanti. Contributiile vor urca de la 510 milioane lei in 2008 la 2,32 miliarde lei in 2011.

Introducerea fondurilor de pensii private obligatorii va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, adica circa 150 de milioane de euro, dupa cum estimeaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit lui Oancea, institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

"Tranzitia economica in Romania se va incheia in momentul in care va fi lansat pilonul II, la mijlocul anului viitor. 1 iunie 2007 trebuie sa fie data la care in Romania va incepe posttranzitia, adica modernizarea economiei, care probabil se va incheia in 2020", sustine Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

Banii de pensii, depozitati la BCR si BRD

Cele mai mari doua banci din sistem, dupa marimea activelor, BCR si BRD, au fost avizate ca depozitar pentru activele fondurilor de pensii private obligatorii, adica cele din pilonul II. Cele doua banci vor fi cele care vor pastra banii viitorilor pensionari.

Conform legislatiei, depozitarul activelor fondurilor, adica bancile alese, trebuie sa aiba un capital propriu mai mare de 100 de milioane de euro si sa indeplineasca alte criterii tehnice si profesionale, verificabile de Comisie. Pe langa avizul de depozitar in pilonul II, cele doua banci sunt avizate si in pilonul III, cel al pensiilor private facultative.

Sistem sigur si totusi nu prea

Autoritatile responsabile de la Bucuresti, declara sus si tare ca este imposibil ca unul din fondurile de pensii sa dea faliment si resping orice posibil scenariu asemanator cu cel al FNI.

Pe de alta parte, autoritatile arata ca un fond de garantare va fi creat pana la sfarsitul anului si va alimentat de toate fondurile de pensii private ce vor primi avizul arbitrului sistemului, pentru a acoperi riscul contribuabililor la falimentul unei companii de gestionare a fondurilor.

Banii care vor fi depusi la acest fond nu vor proveni din banii persoanelor care au cotizat ci din conturi separate ale fondurilor respective, dupa cum sustine Consiliul pentru Pensiile Private.

Fondul de garantare trebuie sa ramana pentru a fi utilizat numai in cazul in care compania da faliment, dar nu va acoperi situatia in care randamentul promis de administratorul fondului respectiv nu a fost indeplinit.

Alegeti de aici:

Pana acum, patru administratori de fonduri de pensii private au primit avizul pentru functionare. Din acestia, romanul de rand trebuie sa aleaga un administrator al fondului privat obligatoriu: ING Asigurari de viata, AVIVA Asigurari de viata, BCR Asigurari de viata si Alliantz-Tiriac Societate de administrare a fondurilor de pensii private. Alte fonduri vor mai fi avuzate, insa, pana la sfarsitul anului.

Pensionar cu trei pensii

Concluzia este ca, dupa 1 ianuarie 2008, romanul va putea avea trei pensii, din care primele doua sunt obligatorii:

- cea de stat, obligatorie, care va fi din ce in ce mai mica,

- cea privata obligatorie, care va fi din ce in ce mai mare,

- cea facultativa, care va fi in functie de contributia lunara.