Primaria Oradea a decis sa puna, pe propria cheltuiala, panouri de protectie in jurul cladirilor periculoase si plase de protectie in partile in care zidaria se desprinde. Este prima masura pe care Primaria o va lua pentru a preveni accidentele de genul celui petrecut luni pe Corso, cand o caramida desprinsa din imobilul care adaposteste Hotelul Parc a cazut in capul unei femei.

Viceprimarul Oradiei, Rozalia Biro , a declarat ieri ca municipalitatea va incerca sa poarte o serie de dialoguri cu proprietarii cladirilor aflate in paragina, pentru a-i convinge sa le renoveze. "Majoritatea cladirilor se afla in proprietatea unor persoane fizice sau firme.

Noi nu putem face nimic in aceste cazuri pentru ca Curtea de Conturi nu accepta sa investim bani publici in renovarea unor imobile ce apartin unor persoane private. Am renovat si Vulturul Negru si am dat posibilitatea celor care locuiesc acolo sa ne plateasca lucrarile in rate si nici aceasta solutie nu a fost acceptata de Curtea de Conturi", a declarat Rozalia Biro.

Ea a mai adaugat ca nici in imobilul de pe Corso, unde se afla Hotelul Parc, Primaria nu poate investi in acest moment pentru ca este in curs de retrocedare. "Noi am facut demersuri pentru refacerea cladirii respective din anul 2000, cand a fost intocmita o expertiza tehnica, dupa care am organizat licitatia pentru proiect, insa abia la a patra li-citatie s-a prezentat o singura firma care a cerut doar pentru proiect 160.000 de euro", a declarat viceprimarul Oradiei.

De altfel, Hotelul Parc nu este singurul care prezinta pericol pentru trecatori. Pe aceeasi strada mai este si Palatul Apollo si Stern, cladiri de patrimoniu si aflate in stare de degradare. "Am ce-rut de la Urbanism somatiile trimise celor care au cladiri ce necesita reparatii. Numai anul trecut s-au trimis peste 300 de somatii sa-si renoveze fatadele", a subliniat Biro.

Secretarul Primariei Oradea, Ionel Vila, a adaugat ca majoritatea proprietarilor acestor cladiri sunt persoane sarace care nu-si permit sa-si renoveze proprietatile. "In urma unui studiu facut de noi am constatat ca paradoxal, majoritatea locuitorilor din centrul orasului sunt foarte saraci, de regula pensionari.

Erau persoane care locuiau in centru, in 150 de metri patrati si veneau la Primarie dupa ajutor social, ceea ce nu mi se pare normal. Nu-si permiteau sa renoveze imobilul si nici sa-si plateasca cheltuielile. Le-am propus ca solutie sa vanda locuinta respectiva si sa-si cumpere una pe masura necesitatilor lor dar nu au vrut sa auda", a declarat Vila.