Sotul unei judecatoare din Timisoara si-a construit o fabrica de galvanizare. Patronul firmei Westmetal, Ioan Lapadat, a invatat meserie in fabrica de armament de la Cugir si apoi a venit la Timisoara pentru a deschide o afacere. "Meseria am invatat-o, pot spune, intr-o fabrica de armament la Cugir, la prototipuri. Am vazut multe acolo, ce a trebuit sa uit, am uitat, dar am ramas cu ceva.

In Cugir s-a invatat meserie. La mine, mecanica a fost ca o boala", spune Ioan Lapadat. Nu a stat prea mult in afara breslei, astfel ca, in anul 1994, a cumparat o hala de la o intreprindere aflata in faliment si a pornit productia. "Am avut varsta potrivita, sub 40 de ani, am avut sansa si am riscat. Acum nu cred ca as mai avea acelasi curaj.

Nu este putin lucru sa-ti girezi cu apartamentul un imprumut bancar si sa te apuci de productie. Nici nu vreau sa ma gandesc cate nopti albe am avut, gandindu-ma ca poate am riscat prea mult", isi aminteste proprietarul Westmetal, care, pentru a trece de dificultatile tranzitiei, a acceptat ca sotia sa, Maria Lapadat, judecator la Curtea de Apel Timisoara, sa se expuna suspiciunilor existente in breasla magistratilor si sa contracteze un credit de peste 200.000 de marci germane. "Am trecut imprumutul in declaratia de avere, se putea verifica, asa ca nu am dat apa la moara carcotasilor. Toti banii i-am folosit pentru constructia noii hale", confirma si judecatoarea Lapadat.

Cu o instalatie de galvanizare care s-a nascut din alte trei galvanizari mai mici, cateva bazine de inox si alte investitii cifrate la aproape un milion de euro, s-a pus la punct una dintre cele mai performante fabricute de acest gen din vestul tarii. "Acum avem una dintre cele mai performante instalatii de galvanizare, care valoreaza foarte mult.

Aproape 50% din productie o exportam in Germania si, dupa cum se stie, piata comunitara este foarte pretentioasa la calitate. Avem clienti seriosi, care lucreaza de multa vreme cu noi. De exemplu, o firma romano-italiana din Arad ne aduce o tona de piese pe zi pentru galvanizare", mai spune Ioan Lapadat.