Etnicii germani care au locuit in orasul aradean Santana si care pe parcursul ultimilor ani au emigrat in Occident vor sustine financiar intretinerea bisericilor, cimitirelor si vor participa la pastrarea traditiilor comunitatii din care au plecat.

Autoritatile locale din Santana s-au intalnit, zilele trecute, in orasul Ausburg, cu peste 1.000 de romani, mare parte etnici germani, care s-au stabilit in Germania si le-au prezentat acestora materiale informative cu privire la ultimele noutati din tara. "Au participat peste 1.000 de persoane la intalnire, care s-a desfasurat in Sala Congresului din Ausburg.

Noi am prezentat mai multe materiale informative cu privire la ultimele noutati din viata orasului. De asemenea, am vrut sa informam comunitatea svabilor despre finalizarea lucrarilor de iluminat a bisericilor catolice, pe care le-am putut efectua cu bani de la bugetul local", a declarat, ieri, Viorel Enache, primarul orasului Santana.

Svabii stabiliti in Germania le-au spus autoritatilor locale ca doresc sa contribuie cu bani pentru pastrarea spiritualitatii si a traditiilor din localitatea aradeana.

"Am discutat cateva proiecte comune, cum ar fi continuarea lucrarilor de renovare a bisericilor catolice, acolo unde se impune, si intretinerea cimitirelor. De asemenea, se doreste continuarea organizarii manifestarilor culturale cum ar fi kirweich si sarbatoarea de mai.

Cei care au plecat din Santana ne-au spus ca vor trimite bani pentru a ne ajuta in actiunile noastre, pe care le-am prezentat in Germania", a sustinut Enache.

Dupa 1990, din Santana au plecat aproximativ 6.000 de etnici germani, iar in prezent in oras mai locuiesc doar 400.