Exact in momentul in care pensionarii din tara incercau pichetarea prefecturile din tara, PSD initia in Parlament proiecte legislative pentru majorarea pensiilor. In conferinta de presa de la sediul PSD Bacau, Dorian Pocovnicu, Dragos Benea si Gheorghe Huluta au prezentat presei bacauane intentiile social-democratilor.

In viziunea liderilor PSD era de datoria partidului din care fac parte sa initieze astfel de legi. Vicepresedintele PSD Bacau, Dragos Benea considera ca un asemenea demers nu este demagogic, facut doar pentru a castiga simpatia varstei a treia. "Pentru a demonstra ca nu este doar un proiect demagogic, PSD a prezentat si sursele de finantare.

Este vorba de un efort bugetar de 7 miliarde de lei noi. Acesti bani se pot obtine din introducerea unor cote de 5 procente din profiturile obtinute din petrol, comercializarea tutunului si a bauturilor alcoolice, jocurile de noroc, din profiturile Loteriei Nationale si a Imprimeriei Nationale, precum si 50 de procente din veniturile viitorului Fond Proprietatea", a explicat Benea.

Vicepresedintele CJ a mai spus faptul ca Mircea Geoana este cel care a venit cu aceste solutii, dupa consultarile avute cu specialistii din partid. Interesant este faptul ca la inceputul lunii mai, acelasi Geoana se declara impotriva infiintarii fondului. "Suntem impotriva unui fond speculativ care nu are nimic de a face cu fostii proprietari", spunea pe 4 mai liderul PSD.

Amenintari adresate parlamentarilor

Dragos Benea a precizat faptul ca daca propunerea PSD nu va fi luata in discutie, social-democratii isi rezerva dreptul de a rediscuta proiectele de legi privitoare la pensiile parlamentarilor.

Este destul de curioasa aceasta decizie, tinand cont de faptul ca atunci cand parlamentarii si-au aprobat pensii astronomice fata de media pe tara, alesii social-democratilor nu numai ca au tacut, dar au votat in corpore. Prin urmare este greu de crezut ca aceeasi parlamentari vor fi de acord sa-si pericliteze viitorul financiar.

Cu pensionarii la masa

Pentru a intari intentiile, liderii PSD Bacau au invitat la aceeasi masa si reprezentanti ai liderilor sindicatului pensionarilor din Bacau. Acestia au precizat faptul ca orice partid le intinde o mana de ajutor, ei vor fi profund recunoscatori.

Benea si Pocovnicu nu au uitat sa-l atace pe ministrul muncii, liberalul Paul Pacuraru care a propus o crestere a pensiilor de cinci procente atunci cand s-a trezit cu pensionarii in strada. Vicepresedintele PSD l-a taxat si pe seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, cel care a atacat initiativa legislativa a PSD pe motiv de neconstitutionalitate.

"Olteanu incearca sa fure meritele principalului partid de stanga, prin tertipurile prin care incearca sa stopeze discutiile vizavi de aceasta lege", a declarat Benea. Totodata, vicele PSD considera ca propunerea social-democratilor este o alternativa la promisiunile de recalculare a pensiilor facute de defuncta Alianta DA in campania electorala.

In viziunea lui Benea, de recalcularea pensiilor au beneficiat doar 1,6 milioane de pensionari.

La brat cu Basescu?

In finalul conferintei de presa, Dragos Benea a avut o interventie mai mult decat interesanta, atunci cand discutiile s-au axat spre atitudinea pe care o avea presedintele Basescu vizavi de initiativa PSD. Vicepresedintele PSD a spus faptul ca vor exista mari surprize in ceea ce priveste atitudinea lui Basescu.

Declaratia lui Benea poate capata greutate in conditiile in care PD si in special presedintele Basescu sunt tot mai inversunati impotriva premierului Tariceanu si a guvernului liberal.