Fosta resedinta de vara din Avrig a baronului Samuel von Brukenthal va deveni o adevarata atractie turtistica. Cu tot cu parcul baroc care o inconjoara. Fundatia Germana pentru Mediu are in vedere doua destinatii: un motel cu restaurant sau un camin de batrini.

Cladirea in care a locuit baronul Samuel von Brukenthal si parcul baroc din orasul Avrig se pregatesc sa revina la stralucirea de odinioara.

Initiativa de restaurare a resedintei si a parcului apartine Fundatiei Germane pentru Mediu si Fundatiei Brukenthal, care s-au hotarit sa dea o mina de ajutor istoriei Sibiului. „De mai bine de 100 de ani, parcul nu a fost ingrijit corespunzator.

Vegetatia e crescuta in voie, e prea multa apa, care mai e si poluata pe deasupra. E mai mult o padure decit un parc. Am taiat si din copaci, pentru ca mai bine de 60 la suta din ei erau deja bolnavi", a aratat Cornelia Feyer, arhitect peisagist al Fundatiei Brukenthal

Edenul turistilor

Daca, pe la 1800, resedinta baronului Brukenthal era denumita „Edenul Transilvaniei", acum e pe punctul sa redevina raiul turistilor. Investitorii germani au anuntat, ieri, in cadrul unei intilniri care a avut loc la sediul Consiliului Judetean, ca intentioneaza sa ofere o alta intrebuintare cladirii.

Astfel, dupa ce a fost sanatoriu pentru boli pulmonare, fosta casa de vacanta a baronului va fi transformata fie intr-un motel, cu o cafenea si tot tacimul, fie intr-un adapost pentru batrini. Dupa cum ii lasa inima sau buzunarul. Daca romanii nu s-au inghesuit sa inlocuiasca dezastrul unei astfel de zone istorice, o fac nemtii.

Pe linga lucrarile de renovare a cladirii, investitorii au grija si de parc. Acestia au schitat citeva idei de imbunatatire a aspectului parcului. Vor fi saditi tei, iar boschetii vor fi inalti de aproximativ doi metri.

Milioane de euro

O astfel de investitie este costisitoare. O spune si Ulrich Witte, seful departamentului de comunicare a Fundatiei Germane pentru Mediu, Deutsche Bundesstiftung Umwelt. „Parcul are nevoie de sprijin pentru restaurare, iar aceste cheltuieli sint foarte scumpe. Fundatia noastra a sprijinit conceptul initial de restaurare, insa mai e nevoie de finantare.

Trebuie gasit fie un investitor, fie fonduri europene", a spus Witte. Potrivit Corneliei Feyer, valoarea intregii lucrari poate ajunge la sapte milioane de euro. „Din calculele de pina acum, este nevoie de doua milioane de euro pentru refacerea parcului si de aproximativ cinci milioane pentru cladire", a apreciat reprezentantul Fundatiei Brukenthal.

In prezent, fundatia se ocupa de administrarea cladirii, aflata in proprietatea Bisericii Evanghelice.

Bani pentru Sibiu

In prezent, Fundatia Germana pentru Mediu are in plina desfasurare sapte proiecte pilot in judetul Sibiu. Potrivit lui Witte, valoarea acestora se ridica la aproape 1,5 milioane de euro. Germanii au de gind sa restaureze biserica fortificata din Axente Sever, un monument aproape uitat si pe care poluarea de la Copsa Mica l-a afectat grav.

Un alt proiect vizeaza dezvoltarea regionala de pe Valea Hirtibaciului, in scopul promovarii turismului, dar si un proiect sanitar, care presupune evacuarea apei prin metode ecologice. Costurile celor doua proiecte din Valea Hirtibaciului se ridica la 125.000 de euro.