Maine demareaza in Sibiu un proiect unic in tara ce are in centrul atentiei centrale termica dezafectata CT 3 din cartierul Hipodrom. Un loc in care s-au investit peste 35.000 de euro si care s-a transformat intru-un incubator pentru arta moderna.

Ideea transformarii centralei termice dezafectate din cartierul Hipodrom apartine Centrului Cultural German si a stralucit in urma cu mai bine de sase luni, inpirata de undeva din Germania. De atunci ea a devenit un proiect in cadrul Capitalei Culturale. Din fosta centrala s-au carat tone de moloz si s-au investit peste 35.000 de euro.

Acum acolo functioneaza trei laboratoare diferite de creatie, iar artisti importanti din toata lumea isi vor expune maine creatiile in prima expozitie. „Nu este numai un spatiu expozitional ci si un spatiu de creatie. Ideea este sa fie acolo un centru permanent in care se lucreaza”, a declarat Bianca Herlo, oordonatoarea proiectului.

Pentru inceput aici se desfasoara proiecte care vizeaza arta si tehnologia digitala, insa pe viitor vor gazui si alte gnuri de proiecte.

Regenerare urbana

Printre cei mai impatimiti sustinatori ai proiectului se numara chiar locatarii din zona Hipodrom care sunt multumiti ca in vecinatatea lor tocmai a luat nastere un centru de creatie pe spatiul vecii centrale termice.

„Locatarii sunt chiar fericiti si emotionati ca nu facem un supermarket din aceasta cladire, ca nu daramam centrala termica si ca facem un spatiu pentru expozitii”, spune Bianca Herlo. Astfel, locul care in trecut aproviziona cartierul cu caldura acum il aprovizioneaza cu un alt gen de caldura, de data aceasta una culturala.

Important de mentionat este si faptul ca proiectul *.Artlabs este unul dintre putinele din cadrul Capitalei Culturale care se desfasoara intr-unul din cartierele Sibiului si nu in centrul istoric. Pana si primarul Klaus Johannis a fost incantat de acest proiect, numaranduse printre marii lui sustinatori.

Un alt sustinator al proiectului este Susanne Kastner, vicepresedinta Bundestag-ului german, sub patronajul careia se desfasoara proiectul. Primul pas al *.Artlabs se desfasoara maine, de la ora 19:00, odata cu vernisajul expozitiei „Reviewing the medium (No. 1 of 4): Interactivity, urmat de o petrecere.