Centrala Termica 3, din cartierul Hipodrom, este prima din tara transformata in spatiu modern pentru expozitii si intilniri culturale. Aici va fi inaugurat, miine, cel de-al doilea laborator de arta digitala din tara.

Ani de zile, dupa Revolutie, pe zidurile centralelor termice nu vedeam decit grafitti si alte tipuri de arta suburbana. Astazi, Capitala Culturala Europeana marcheaza inca o premiera: arta la centrala termica. Sub denumirea de „Artlabs", un proiect artistic unic in Romania va fi inaugurat miine, intr-o centrala termica dezafectata.

Expozitii, workshop-uri, simpozioane si alte evenimente culturale vor putea fi gazduite, in cadrul programului Sibiu 2007, la fosta Centrala Termica 3, din cartierul Hipodrom.

Punere in valoare

Proiectul, organizat de Centrul Cultural German, este „nasit" chiar de Susanne Kastner, vicepresedinta Bundestagului german, si a costat zeci de mii de euro. Dar este primul de acest fel din Sibiu si al doilea din tara. „Artlabs este un loc al inovatiilor artistice si tehnologice, al expozitiilor multimedia, al workshop-urilor si simpozioanelor.

O infrastructura multimedia moderna si un incubator de creatie artistica pentru Sibiu, Romania si Europa", a apreciat Andreea Ciortea, din partea Centrului Cultural German.

Ca nucleu al inovatiei si centru expozitional situat intr-un spatiu neconventional, Artlabs reprezinta punctul de intilnire dintre arta, design si tehnologie, o veriga culturala a periferiei urbane, regenerind si punind in valoare pe termen lung aceasta zona.

Ca in Luxemburg

Pentru a pastra ineditul acestui spatiu, cei care au gindit sa dea viata cu ajutorul artei digitale acestei centrale dezafectate au pastrat o parte din instalatiile vechi apartinind SC Energie Termica SA. Dar restul, precum si sute de kilograme de deseuri si moloz, au dat batai de cap firmei de curatenie. De asemenea, a fost nevoie de evacuarea boschetarilor care isi faceau veacul in cladire.

Reabilitarea a costat, potrivit organizatorilor, aproximativ 40.000 de euro. Dar acum, spatiul de cultura din centrala termica de la Sibiu este aproape identic cu cel din Luxemburg, Capitala Culturala Europeana asociata, unde exista o Fabrica de Cultura (Kulturfabrik), intr-o fosta hala industriala.

Sibienii din Hipodrom sint cei mai incintati ca spatiul dezolant al punctului termic a devenit o institutie de cultura. „Reactia locatarilor ne-a bucurat. Ei erau fericiti ca nu vom deschide o alimentara sau ca nu o vom demola", a marturisit Bianca Herlo, directorul Centrului Cultural German.

Muzica de la umbrela

Sibienii care doresc sa vada expozitia inedita de miine, numita „Reviewing the Medium", vor fi uimiti foarte multe proiectii pe calculator. iBrella este una din cele mai interesante expozitii din acest proiect, care urmeaza sa fie adusa la Sibiu pina la sfirsitul anului, de catre artistul Ole Ciliox. Aceasta umbrela este una care poate cinta cu ajutorul unui sistem audio.

iBrella este o umbrela folosita ca accesoriu sau interfata pentru un iPod obisnuit. Prin anumite interactiuni cu acesta, este verificata functionalitatea iPod-ului: pornirea, oprirea, schimbarea precum si reglarea volumului melodiilor.