Batalia purtata prin instante de administratia locala Mihai Viteazu, pentru recuperarea a 356 de hectare din Grindul Chituc, pare sa se prelungeasca la nesfarsit.

Primarul Gheorghe Grameni sustine ca, desi detine documentele din care reiese clar ca parcelele au fost ocupate abuziv de doua societati, cu girul Ministerului Mediului, nu prea are ocazia sa o dovedeasca, din cauza interminabilelor amanari ale sedintelor de judecata.

Ba mai mult, edilul local este convins ca necazul i se trage de la vreun „baiat destept”, interesat sa puna mana pe pasunea respectiva, caruia i se face jocul.

In cazul in care „circul” va mai continua, in detrimentul localitatii in fruntea careia se afla, primarul Grameni ia in calcul si varianta autosuspendarii „pentru a-mi cauta dreptatea dupa hotare”, dupa cum ne-a declarat.

Situatia Grindului Chituc a starnit numeroase controverse in ultimii ani. Si cum sa nu se intample astfel, de vreme ce numerosi oameni de afaceri au intrevazut potentialul turistic si economic al zonei si incearca sa se „capatuiasca” cu o bucatica.

Primarul localitatii Mihai Viteazu este convins ca acest aspect este valabil si in privinta celor 356 de hectare, ocupate abuziv, sustine edilul Gheorghe Grameni, in 2002, de societatile „Stuf Delta Product” si „Piscicola Tour”.

Indignarea primarului este cu atat mai mare, cu cat intreaga incurcatura ilegala creata are girul fostei ministrese Sulfina Barbu, care a avizat transformarea pasunii in spatiu de depozitare a fanului pentru cele doua firme, desi Consiliul Local Mihai Viteazu era singurul care putea hotari in aceasta privinta.

De altfel, primarul sustine ca a incercat sa afle cine are interes in a pune mana pe terenurile respective, dar nu a putut afla. „I-am intrebat si pe ai mei, de la partid, cine este, de ce nu vrea sa faca totul legal, dar nu am primit nici un raspuns”, ne-a declarat Gheorghe Grameni.

In timpul acesta, procesele intentate Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si celor doua societati, continua, fara a avansa insa in nici un fel. Si asta pentru ca ambele procese s-au tot amanat, din diverse motive.

Primarul din Mihai Viteazu vrea sa-si caute dreptatea peste hotare

„In procesul cu administratia am avut termen pe 4 mai, dar ni s-a spus ca respectiva comisie care judeca nu avea competenta in acest dosar si au trebuit sa amane pana la numirea unui nou complet de judecata. Dar am mai avut vreo doua termene la care de asemenea ne-au amanat, de ce nu au spus asa de la bun inceput?!”, a spus, indignat, Gheorghe Grameni.

Nici „batalia” juridica, purtata pe civil, cu reprezentantii firmelor „Stuf Delta Product” si „Piscicola Tour”, nu pare sa aiba mai multi sorti sa ajunga la o finalitate, dupa cum a aratat edilul local din Mihai Viteazu. Astfel, procesul, aflat pe rolul Judecatoriei Medgidia se tot amana, de ...14 termene.

„Asta se intampla de aproape 2 ani, de am ajuns sa ne intrebam daca se va termina vreodata. Amanarile sunt din vina expertului juridic, care dupa cum se pare nu poate, sau nu vrea, sa faca un raport topografic. La inceput, i-a luat foarte mult timp sa vina sa faca masuratorile topografice ale zonei, acum, dupa ce a masurat, nu are timp sa intocmeasca raportul.

Prefera sa primeasca la fiecare termen o amenda de 5 milioane de lei, dar cine stie, poate primeste mai mult in schimb din alta parte”, a mai declarat Gheorghe Grameni.

De altfel, edilul local nici nu se asteapta ca situatia sa se lamureasca prea curand, caci urmatoarele termene judecatoresti au fost fixate la inceputul toamnei, data fiind vacanta magistratilor si „uite asa mai trece un an in care nu reusim sa dovedim ca cele 356 de hectare sunt de drept in administrarea Consiliului Local”.

Gospodarul sef al comunei Mihai Viteazu nu se da insa batut, motiv pentru care, in urma cu o luna a depus, la ofiterii IPJ Constanta, o plangere penala, prin care ii acuza pe reprezentantii celor doua societati concesionare de tulburare de posesie. „Am depus toate actele, dar nici din partea aceasta nu am nici o veste, trebuie doar sa astept”, a adaugat Gheorghe Grameni.

Primarul spune insa ca nu este dispus sa mai astepte prea mult, motiv pentru care ia in calcul si varianta autosuspendarii. „Alta solutie nu mai vad decat ca la anul sa ma autosuspend si sa plec afara sa-mi cer dreptatea, caci altfel nu se mai poate”, a concluzionat Gheorghe Grameni.