Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei s-a oprit. Desi se spune ca pregatirile vor fi gata la timp, situatia din momentul de fata contrazice acest lucru. Pana acum, sibienii nu au primit taloanele cu care sa se prezinte la consultatii de la intai iulie, iar Casa de Asigurari Sibiu nu a incheiat inca contractele cu medicii si laboratoarele de specialitate.

Laptopurile promise doctorilor se pare ca vor ajunge prin septembrie. Fiecare medic de familie va primi in urma programului cel putin 16.000 de lei

Desi mai sunt cateva zile pana va incepe propriu zis evaluarea si mai sunt o multime de lucruri de pus la punct, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate spun ca totul va fi gata in timp util. Astfel, peste numai o saptamana si cateva zile, primii sibieni vor merge la doctor, pentru a vedea cum stau cu sanatatea.

Chiar daca treburile sunt intarziate s-a promis ca de data aceasta programul va demara intr-adevar la data programata.

„Fiecare persoana va primi prin posta doua taloane: unul pe care scrie «Medic» si care va fi prezentat medicului de familie atunci cand se prezinta la consultatie si unul inscriptionat «laborator de analize», care va fi folosit la oricare dintre laboratorele care deruleaza programul, pentru efectuarea analizelor recomandate de medic sI inscrise pe spatele talonului.

Odata cu cele doua taloane, sibienii vor primi si o scrisoare in care i se explica pacientului ceea ce trebuie sa faca. Acesta va trebui sa ia legatura cu medicul de familie incepand cu 1 iulie, in luna in care s-a nascut. Daca nu se prezinta din motive obiective, poate solicita reprogramarea.

„Contractele cu medicii de familie trebuie incheiate in termen de 30 de zile de la publicarea oridinului in Monitorul Oficial. In prezent, noi pregatim actele, iar dupa ce va fi publicat ordinul, vom demara incheierea contractelor. Pana atunci, nu putem face nimic.

In citeva zile vor fi semnate toate contractele”, sustine Calin Fehete, directorul executiv al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Sibiu. Potrivit estimarilor, nu toti sibienii vor fi insa interesati sa-si puna la punct problemele de sanatate. Astfel, conducerea casei se asteapta ca aproximativ 5 la suta dintre acestia sa nu se prezinte la consultatiile medicilor de familie.

Bani frumosi pentru medici

Medicii de familie vor lua bani frumosi de pe urma programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei. In urma calculelor se estimeaza ca la 1000 de pacienti, cit este minimul de inscrisi pentru un cabinet, medicul va incasa aproximativ 16.000 de lei.

In unele cazuri, sumele paot fi insa chiar de doua ori si ceva mai mari, daca luam in calcul faptul ca unii medici au pe liste mai mult de 2000 de pacienti. la toate acestea cifrele se mai pot fi rotunjite si de catre sibienii care sunt asteptati la consultatii dar care nu se afla inca pe listele unui medic de familie.

“Medicii primesc 15 lei pentru fiecare persoana evaluata, 0,5 lei pentru fiecare persoana careia i-au fost introduce datele in program si alti 0,5 lei pentru fiecare persoana evluata care a fost introdusa in baza de date. La 1000 de pacienti asta inseamna aproximativ 16.000 de lei. De acest program beneficiaza toti sibienii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Noi le-am recomandat medicilor sa programeze in medie cam trei pacienti pe ora. Vom incheia contracte cu 17 laboratoare din tot judetul. Vor putea fi efecutate noua tipuri de analize”, mai spune Calin Fechete.

Analize de 50 de lei

In tot judetul, 250 de medici de familie vor astepta la consultatii proximativ 410.000 de sibieni asigurati. Cei care nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie sau nu sunt asigurati, se pot adresa oricarui medic pentru consultatie. In cadrul acestui program, oamenii vor beneficia gratuit de un set de analize in limita sumei de 50 de lei.

Nu vor primi bilet de trimitere cei care si-au facut analizle in ultimele 30 de zile sau bolnavii cronici, la care s-au recoltat probe in ultimele 90 de zile. In cazul bolnavilor care nu se pot deplasa, consultatia si analizele se vor face la domiciliu. Populatia este obligata sa se intoarca la medicul de familie cu rezultatele analizelor in baza carora se va face o riscograma.

In functie de rezultatele evaluarii, se va stabili patologia predominanta si se vor realiza previziuni financiare pentru preventie si tratamente. Programul de evaluare a starii de sanatate se va derula, in transe, pe durata unui an si trei luni. Prima serie va incepe la 1 iulie, cand vor fi luati in evidenta cei nascuti in lunile iulie, august si septembrie.

Cine nu se prezinta la medic, va fi trecut ca restantier si programat pentru analize in ultimele trei luni ale programului. Programul se deruleaza prin medicii de familie si in laboratoarele de analize care vor incheia contracte cu CAS.