stazi debuteaza la Sibiu unul dintre cele mai ciudate proiecte ale Capitalei Culturale. Unul care aduce valurile oceanului pe strada Cetatii, o meduza vorbitoare in Piata Mica si concerte de muzica de greieri in cateva ganguri din centrul istoric. Treceti ziua in amiaza mare prin Piata Mica si o sculptura in forma de meduza, amplasata in fata Casei Artelor va interpeleaza.

Nu e chiar dragoste la prima vedere dar va da intalnire mai pe seara cand se mai intuneca. Seara, discoteca! Meduza isi schimba culorile de fiecare data cand ineva interactioneaza cu ea. Iti place de ea si ii spui cuvinte frumoase sau o atingi usor, ea se bucura, incepe sa palpaie sau se rusineaza si se face rosie.

Nu o gasesti deloc agreabila, se enerveaza, se face albastra si iti raspunde pe acelasi ton. In cazul in care esti un tip plictisitor si chiar n-ai ce sa ii spui se face galbena, se plictiseste, adica intra in „starea de meduzeala” si ea ati cam incheiat conversatia.

„Este prima instalatie inteligenta de acest gen din lume. Dupa stiinta mea este si prima care vorbest cu tine in timp real”, Romelo Pervolovici, coordonatorul proiectului

Meduza de mai sus este unica cel putin in tara noastra. Are inglobata in ea tehnologie de ultima ora si a costat mai bine de 100.000 de euro. In afara, pe echipamente similare se lucreaza in cercetare si pe sume de orinul milioanelor de euro. Aici este doar unul din proiectele aduse la Sibiu pentru Capitala Culturala de catre Fundatia Culturala Meta.

Meduza este proiectul artistului Romelo Pervolovici si a lucrat la ea mai bine de doi ani si jumatate. „Este prima instalatie inteligenta de acest gen din lume. Dupa stiinta mea este si prima care vorbest cu tine in timp real”, spune acesta. De ce o meduza? Ii place marea? „Nu imi place marea dar imi place Sibiul.

Si daca nu poate veni Mahommed la munte, vine muntele la Mahommed. Acum nu era sa construim un munte aici”, glumeste Romelo Pervolovici. Din punct de vedere artistic lucrarea pune in discutie conceptul de inteligenta artificiala, vocabular vizual si relatiile de comunicare.

O alta sectiune a proiectului domnului Pervolovici presupune insotirea meduzei de multe altele altele gonflabile mai mici care dau o dimensiune ludica Pietei Mici.

Concert de greieri in poiana

Exact asa suna un alt proiect gandit de Fundatia Meta pentru Sibiu. Si exact asa va suna. Ca un concrt de greieri in poiana. Cu diferenta ca muzica se va auzi in Sibiul istoric. In cinci locuri au fost amplasate echipamente de sonorizare care ofera trecatorilor posibilitatea de a-si mai descreti fruntile cu cateva acorduri in “cri” major.

Si nu este singurul concert din Sibiu de gen, mai ales ca Holograf a fost aseara. Pe strada Cetatii se vor auzi valurile marii si cantecele pescarusilor. Idee este ca interventia sonora sa puna in discutie conceptele de natural si artificial sau spatiu vegetal si spatiu citadin, aducand nostalgia concertelor de greieri ascultate in curte intr-o zi linistita de vara, fara batai de cap. Greierii pot fi deja auziti prin centrul itoric al Sibiului.

Oamenii balon

Poate cea mai impresionanta imagine din punct de vedere vizul o vor face insa oamenii balon. Sunt baloane gonflabile, de un diametru de aproximativ doi metri, care vor invada pur si simplu Piata Mare. Nu mai putin de 40 de asemenea blaone vor scapa libere in Piata si vor fi lasate in bataia vantului in acesta seara.

Imortant de mentionat ca au, ca orice om normal un cap, doua manute si doua picioruse, dar si o codita. Si au tendinta de a se da peste cap.